07:55:53 25.04.2024
Stiri

DEPUTAT: „Comparația actualei Curți Constituționale cu cea din 2019 este total DEPLASATĂ. Curtea a aplicat litera Constituției, nimic mai mult”

Actualitate 15.04.2021 17:43 Vizualizări2445 Autor: Ziarul National
DEPUTAT: „Comparația actualei Curți Constituționale cu cea din 2019 este total DEPLASATĂ. Curtea a aplicat litera Constituției, nimic mai mult”


Curtea Constituțională a „aplicat litera Constituției” atunci când a constatat circumstanțe de dizolvare a actualului Parlament, iar invocarea Curții Constituționale lui Vlad Plahotniuc din 2019 în asemenea caz, așa cum a făcut-o socialistul Igor Dodon, este „total deplasată”.

De aseastă părere este deputatul Platformei DA, Igor Munteanu.

„De fapt, decizia Curții pune capăt unei bătălii, dar nu și unui război care are loc după toate regulile genului: învăluiri tactice, atacuri la baionetă, demagogie, ambuscade și „otrăvirea fântânilor” în calea dușmanului. Războiul politic va dura până la măcinarea ultimelor redute și soldați loiali. Deși unii tună și fulgeră, în definitiv niciuna dintre părțile implicate nu și-au consumat gloanțele din dotare, iar comparația actualei Curți Constituționale cu cea din 2019 este total deplasată. Curtea a aplicat litera Constituției, nimic mai mult”, a comentat Igor Munteanu, după verdictul anunțat de Înalta Curte.

Potrivit deputatului, dizolvarea Parlamentului va avea loc în câmp constituțional, „nu prin mijloace extralegale, revoluționare (Tkaciuc/Renato) sau extraordinare (autodizolvare)”.

CITIȚI și VIDEO // Curtea Constituțională a DECIS: Parlamentul urmează a fi DIZOLVAT. Doi magistrați au avut opinii SEPARATE

Alegerile parlamentare vor avea loc în următoarele 90 de zile după emiterea decretului de dizolvare a Legislativului, iar acesta poate fi semnat imediat după încheierea stării de urgență.

„Nimic nu promite că majoritatea (constituită și îndrăcită) nu va inventa noi motive de amânare a inevitabilului. Imposibilitatea formării unui guvern de etapă a lăsat pe umerii guvernului demisionar uriașe poveri, greu de dus. Va ploua cu legi cu impact bugetar major, fără avizul Ministerului Finanțelor sau în complicitate cu guvernul demisionar, cei care nu vor să plece din spatele marilor afaceri cu statul își vor mobiliza grupurile loiale pe subiecte de uzură politică, iar de regulile Comisiei Excepționale își vor șterge picioarele. Mulți.

Am văzut ce poate un Parlament, ales în temeiul sistemului electoral mixt (2018). Deși a parcurs doar jumătate din mandatul pe care l-a primit în februarie 2019, a avut și clipele sale de unitate și glorie, pe care nu ar trebui să le uităm. Traseismul, interesele și corupția au compromis o parte din deputații săi și nu doar cei care s-au repatriat în țări mai calde. Lecțiile trebuie învățate, iar cei mai buni trebuie să repare carențele legislative. Avem cu toții nevoie de un viitor parlament legitim, eficient și integru”, a conchis Igor Munteanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md