fbpx

Alexandru Tănase: Starea excepţională poate fi anulată. Amânarea declanșării anticipatelor va avea impact asupra întregii administraţii

„Chiar dacă starea excepţională este declarată pentru două luni de zile, nu înseamnă neapărat că trebuie să fie menţinută două luni”, a declarat fostul președinte al Curţii Constituţionale (CC), Alexandru Tănase, invitat la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ex-ministrului Justiției, dacă în aceste două luni motivul pentru care a fost instituită starea excepţională a dispărut, Parlamentul are toate motivele să o anuleze.

Maia Sandu a declarat că va semna cât mai curând decretul (n. r. – de dizolvare a Parlamentului ). Urmează să vedem de când încep să curgă termenii de organizare a alegerilor: trei luni din momentul semnării decretului sau chiar în decret este menţionat că acest termen curge mediat după încheierea stării excepţionale”, a spus Tănase, menționând că este important că chiar dacă decretul este semnat mai rapid, acesta să nu se suprapună cu perioada în care este decretată starea de urgenţă.

Deputaţii din Parlament, având în vedere decizia Curții Constituționale, care spune în mod clar că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc, urmează să reconsidere în ce măsură mai este opprtună menţinerea stării de urgenţă. Tergiversarea preocesului de declanşare a anticipatelor va avea impact asupra întregii administraţii. Republica Moldova va fi administrată de un Guvern trunchiat”, a adăugat acesta.

Amintim că CC a constatat joi, 15 aprilie, existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului. În urma deciziei CC, președinta Maia Sandu a anunțat că va semna în curând decretul de dizolvare a Legislativului, declanșând astfel alegerile parlamentare anticipate.

Precizăm că, potrivit unei hotărâri a Parlamentului, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență până la data de 30 mai.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button