‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMârzenco: Mai mulți agricultori nu au cu ce să efectueze semănatul de primăvară

Mârzenco: Mai mulți agricultori nu au cu ce să efectueze semănatul de primăvară

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În toiul desfășurării lucrărilor agricole de primăvară, mai mulți fermieri, afectați de seceta din anul 2020, s-au pomenit că nu au surse financiare pentru a procura semințe, îngrășăminte, produse de uz fitosanitar, sau alte produse absolut necesare pentru această perioadă.

Despre aceasta a comunicat, pentru Agrobiznes, Vasile Mârzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor.

Acesta susține că, autoritățile nu s-au grăbit să intervină cu suport, astfel că, mai ales producătorii mici și mijlocii sunt în prag de faliment.  

„Cu părere de rău, am început acest an agricol total nepregătiți din cauza că, în anul 2020, o mare parte dintre agricultori au fost grav afectați de secetă, iar autoritățile nu s-au grăbit să vină cu suportul minim necesar. Din această cauză, mai mulți agricultori nu au cu ce să efectueze, la timp și calitativ, semănatul de primăvară, adică să procure semințe, îngrășăminte să respecte nivelul tehnologic al lucrărilor de primăvară, pentru o recoltă cât de cât bună. Condițiile climaterice sunt destul de favorabile, primăvara începe destul de lent, de parcă ar ține cu agricultorii, poate autoritățile vor găsi suport pentru ei. Mai mult ca atât, chiar și ajutorul oferit de către România, mă refer la motorină, încă nu a ajuns la fermieri, deși lucrările au început deja. Acesta este la fel, un aspect care vorbește despre responsabilitatea autorităților față de sector”. 

Vasile Mârzenco a mai menționat că, au expediat o serie de demersuri cu măsuri care trebuie întreprinse urgent, pentru a susține activitatea agricolă. 

„Am transmis un set întreg de propuneri care ar trebui respectate. În timp, am observat că cei care trebuie să fie responsabili în primul rând de ceea ce se întâmplă în sector, poate mai mult decât suntem noi ca și Asociație obștească, nu se grăbesc să pătrundă în esența problemelor. Dacă e să vorbim despre calamitățile naturale, de mai mulți ani solicităm ca Parlamentul, Guvernul să adopte o lege care să reglementeze care sunt obligațiile anumitor instituții de a interveni în termeni reduși și a susține producătorii agricoli. A trecut aproape un an de zile, dar agricultorii nu au avut parte de o atitudine adecvată din partea autorităților. Noi nu cerem ca Fermierilor să le fie restituite veniturile ratate, dar parțial, 20-30%, din cheltuielile suportate să le fie compensate”. 

Totodată, Mârzenco crede că protestul nu este tocmai cea mai bună soluție, dar, dacă nu vor exista acțiuni concrete, atunci producătorii agricoli ar trebui să acționeze respectiv. 

„Să ieșim la proteste, dar împotriva cui? Avem un președinte care are atribuții limitate, dar nici nu cred că este cazul ca Președintele să soluționeze problemele din domeniul economic. Este, totuși, responsabilitatea Guvernului și Parlamentului. Cred că, încetul cu încetul, lumea va înțelege „de unde cresc picioarele” acestei situații fără precedent de dezastru economic în Republica Moldova”. 

Pe final, fermierii așteaptă să ajungă măcar motorina din România, ca să poată realiza lucrările agricole.

„Așteptăm, poate săptămâna aceasta, sau viitoare să ajungă motorina din România. Totodată, autoritățile trebuie să identifice mijloace financiare necesare pentru a compensa parțial cheltuielile pe care le-au avut fermierii. Cu părere de rău, politica de subvenționare este axată pe interesele întreprinderilor agricole mari și nu pe sprijinul fermierilor mici și mijlocii care, pe an ce trece, dispar din domeniu. Oamenii nu pot face față cheltuielilor, nu mai vorbim de concurență, piață ș.a”.

‹ adv ›

Amintim că, 6 aprilie a fost ultima zi de depunere a cererilor pentru motorină.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›