Vlad Batrâncea confirmă că ambasadorul Ucrainei a fost convocat la MAIE pe cazul Ceaus

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a confirmat că ambasadorul ucrainean a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chișinău pe cazul Ceaus, iar răpirea judecătorului, ar fi fost pusă la cale de serviciile secrete din Ucraina, cu acordul a Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a 4-a” de la N4.

Foto: UNIMEDIA

 „Într-adevăr ambasadorul Ucrainei, la Chișinău a fost convocat la Minister, dar eu cred în fapte, nu cred în convocări, în solicitări, eu vreau să văd rezultatul, rezultatul ar fi constatarea că un diplomat a încălcat că lui i s-a ridicat imunitatea, că el a fost tras la răspundere, până acuma nu văd nici un rezultat și că mâine nu se va repeta aceeași situație”, a spus Batrâncea în cadrul emisiunii. 

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului răpirea unui om din centrul orașului și scoaterea lui din țară este o procedură mult prea complicată pentru a nu fi coordonată la cel mai înalt nivel, iar președinta țării, Maia Sandu a reacționat la această situație prea calm, cu atât mai mult acesta consideră că și ea este implicată în răpirea lui Ceaus.

„Cu siguranță, acest lucru s-a produs cu sprijinul unui angajat al ambasadei Ucrainei la Chișinău, cu folosirea automobilului de serviciu cu numere de înmatriculare diplomatice, la asigur asemenea lucruri din partea Republicii Moldova sunt monitorizate tot de SIS, nu se fac de organele poliției. Acest lucru s-a făcut în coordonare între SBU și SIS-ul nostru”, a declarat Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Puterea a parta” de la N4.

„Recent a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, în mod normal asemenea evenimente sunt examinate la cel mai înalt nivel, sunt aduși la raport conducătorii instituțiilor de securitate, se examinează, se i-au anumite decizii dure, în cazul nostru avem o reacție lentă, lejeră, cumva nu am văzut dorința de a trece mai repede peste acest caz, dacă să vorbim politic sunt sigur că cazul Ceaus este o înțelegere dintre conducerea Ucrainei și conducerea R. Moldova, la sigur acest caz a fost discutat la nivelul liderilor de state, Zelenski și Sandu. Operațiunea a fost realizată cu acceptul tacit acestora”, a spus Vlad Batrîncea.

Președinta țării, Maia Sandu, a respins ieri categoric orice acuzație că ar fi știut sau a participat în procesul de răpire a judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Subiectul privind răpirea lui Ceaus, totuși, a ajuns să fie discutat la ședința CSS, chiar dacă nu era inclus în ordinea de zi.


Pub