Scandal în sistemul Justiției: Vicepreședintele Judecătoriei Chișinău îl acuză de „persecuții” pe Alexandr Stoianoglo. PG: Practicile specifice statului capturat nu mai sunt valabile

Vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, îl acuză pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, că ar persecuta judecătorii incomozi şi i-ar promova pe cei loiali ca să îi poată controla. Acuzațiile se regăsesc într-o scrisoare adresată şefei statului, președintei Parlamentului, dar și conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). PG a venit astăzi cu o reacție.

Foto: colaj

„Nu e secret că nici Procurorul General și cu atât mai mult, adjuncții săi, nu au competențe de promovare a judecătorilor în funcții, aceasta fiind prerogativa exclusivă a Consiliului Superior al Magistraturii. La fel, fără corespondent în realitate este și faptul intimidării și filării anumitor judecători, or practicile anterioare, specifice statului capturat, când mulți erau filați și interceptați ilegal nu mai sunt valabile”, spun reprezentanții PG.

Totodată, susțin că Procuratura nu mai este părtaș și promotor al acestor fărădelegi.

„Ce ține de rezervele pe care le are Procuratura față de prestația judecătorilor de instrucție, nu le-am ascuns niciodată și în acest sens vorbesc multiplele decizii ale Curții de Apel prin care au fost satisfăcute recursurile procurorilor împotriva încheierilor, apreciate ca fiind ilegale, ale Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Totodată, considerăm că prin Decizia Curții Constituționale nr.32 din 25 martie 2021 prin care, de fapt, a fost admisă posibilitatea contestării încheierii judecătorilor de instrucție și deciziilor Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție se va ridica calitatea actului de justiție și se va unifica practica judiciară pe segmentul controlului judiciar al fazei prejudiciare. Tot ce ne interesează este ca justiția să funcționeze corect și în limitele legii, iar drepturile omului să primeze”, menționează reprezentanții PG.


Pub