Guvernul a permis eliberarea a peste 20 de mii de tone de grâu din rezervele de stat

Agenția Rezerve Materiale a fost autorizată să elibereze 20 de mii 787 de tone de grâu agenților economici, cu prezentarea unei garanții financiare. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi de către Guvern.

Foto: UNIMEDIA

Până la data de 10 mai 2021, grâul alimentar din rezervele de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut, se va elibera agenților economici producători de pâine, panificație, morărit și celor din sectorul zootehnic.

După data de 10 mai 2021, în cazul lipsei solicitărilor agenților economici prevăzuți la pct.2, la procedura de împrospătare cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut pot participa agenții economici din categoria depozitarilor responsabili sau din alte categorii.

Restituirea grâului alimentar eliberat din rezervele de stat se va efectua din roada anului curent, în aceeași cantitate și de aceeași calitate, până la 1 octombrie 2021.

Ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, a dat asigurări că securitatea alimentară a statului este asigurată.

Acest subiect spre regret a fost atras și pe platforma politicului, unii deputații utilizează acest subiect în acest scop. Vreau să vă asigur că țara este asigurată cu grâu până la următoarea roadă”.

Totodată, ministrul Justiției, Fadei Nagacevchi a spus că întrucât proiectul a fost elaborat în regim alert, mai întâi trebuie de notificat Consiliul Concurenței, iar mai apoi să fie publicat în Monitorul Oficial. La fel, Nagacevschi a mai spus că trebuie de verificat la care agenți economici va ajunge grâul, pentru ca să nu fie depozitat și apoi exportat.


Pub