Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Doi deputați PAS anunță că…

Doi deputați PAS anunță că au înregistrat un proiect de lege prin care propun reducerea TVA pentru sectorul HoReCa

Foto: agora.md

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun și Radu Marian, anunță miercuri, 14 aprilie, o inițiativă legislativă care, potrivit lor, include măsuri de susținere a sectorului HoReCa. Astfel, parlamentarii propun reducerea TVA pentru mediul de afaceri de la 12% la 5%.

Potrivit deputaților PAS, inițiativa legislativă vine ca reacție la dificultățile majore cu care se confruntă agenții economici și salariații din acest domeniu, fiind unul din puținele sectoare care încă se confruntă cu restricții.

În acest sens, deputații PAS propun 4 măsuri pentru domeniul Horeca și anume:

  • Subvenționarea salariilor: oferirea din partea statului a unui adaos la salariu de 500 de lei pe săptămână angajaților din întreprinderile care își desfășoară în continuare activitatea în cadrul programului de lucru restrâns până la ora 20:00.
  • Oferirea unei compensații de 1000 de lei pe săptămână pentru salariații din cadrul întreprinderilor ce și-au sistat total activitatea (ex. sălile de ceremonii, cluburi etc.).
  • Reducerea TVA pentru domeniul HoReca de la 12% la 5%
  • Eliminarea penalităților de întârziere la plata impozitelor, în cazul în care se încheie contracte de eșalonare între agenții economici și stat.
  • Diminuarea costurilor de chirie pentru întreprinderile din domeniu, prin scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obținute pe durata anului 2021 de către persoanele fizice și juridice care au oferit în chirie spații întreprinderilor din domeniul HoReCa.

Parlamentarii susțin că propunerile vor fi transmise și membrilor Comisiei pentru Situații Excepționale pentru a fi aprobate în mod prioritar.

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „ȘOR” și cei din Pentru Moldova. 

Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”.

Acum un an, la 17 martie 2020, în R. Moldova a mai fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile.