Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Deputatul socialist Petru Burduja…

DOC Deputatul socialist Petru Burduja a sesizat, din nou, ANI pentru a-l supune controlului pe Andrei Spînu, secretarul general al Aparatului Președintelui. Spînu: „Este o aberație”

Foto: Colaj ZdG

Deputatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Petru Burduja, a sesizat miercuri, 14 aprilie, încă o dată, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru a-l supune controlului pe secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu.

De această dată, socialistul acuză că „Andrei Spînu a încălcat modul de completare a declarației de avere și interese personale, atunci când, potrivit lui Burduja, ar fi omis informații despre vânzarea unor imobile”. În replică, secretarul general al Aparatului Președintelui califică acuzațiile deputatului socialist „drept aberații”.

Deputatul socialist spune că Spînu că ar fi încheiat un „act juridic simulat” în legătură cu vânzarea unui imobil și îl acuză, în context, de „îmbogățire ilicită”.

„În declarația cu privire la avere și interese personale întocmită la numirea în funcție de Secretar General al Guvernului pe data de 17 august 2019, nu mai conține informație cu privire la deținerea cu drept de proprietate al apartamentului și încăperii cu suprafața de 3,2 m2. La sfârșitul anului Spînu a indicat date referitoare la vânzarea unui apartament și debara efectuată în anul 2018. Andrei Spînu a încălcat astfel modul de completare a declarației, când a omis aceste informații, despre vânzarea imobilelor. Trezește nedumeriri și suma cu care Andrei Spînu a vândut apartamentul de 104,3 m.p., la un preț de doar 732,112 lei moldovenești (echivalentul aproximat a 37,000 euro). Cu așa sumă în Chișinău îți poți cumpăra un apartament de circa 40-35 de m.p., iar dacă este bine reparat, de doar 32-35 m.p.. Astfel, apar bănuieli rezonabile referitoare la încheierea unui act juridic simulat și îmbogățire nejustificată”, scrie deputatul PSRM pe pagina lui de Facebook.

Solicitat de ZdG pentru a ne oferi un comentariu pe acest subiect, secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, a calificat acuzațiile aduse de deputatul socialist drept aberații și a venit și cu o recomandare către acesta.

„Deja de mai multe ori acest deputat se leagă de averea mea. Este o aberație ce scrie domnul și arată incompetența acestui deputat. Așa cum am spus de mai multe ori, mi-am declarat permanent toate veniturile și toate interesele conforma cerințelor legale. Recomand deputatului Burduja să verifice averile colegilor săi din Partidul Socialiștilor”, a declarat Andrei Spînu pentru ZdG.

La 22 februarie 2021, Burduja a sesizat ANI pentru a-l supune controlului pe secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, afirmând atunci că Spînu ar fi efectuat „scheme tăinute în companii offshore” și are „venituri dubioase”.

MAI MULTE DETALII: DOC/ Un deputat socialist a sesizat PG, ANI și CEC pentru a-l supune controlului pe secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu

Anterior, ZdG a scris că, un proces penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. Astfel, în februarie 2016, pe conturile societății „Exclusiv Media” SRL, au ajuns mijloace bănești în suma de 1 499 884 de EURO de la compania offshore Westerby Limited, înregistrată în Bahamas.

În lunile martie și aprilie 2016, deputatul Petru Burduja și soția deputatului Corneliu Furculiță, care este fondatorul „Exclusiv Media”, au retras de pe conturile companiei peste 20 de milioane de lei, invocând restituirea ajutorului financiar obținut de la persoane fizice. Totodată, s-a constatat că „Exclusiv Media” SRL a primit împrumuturi de la 11 persoane fizice afiliate, în valoare de peste 5 milioane de lei, inclusiv 100 de mii de dolari SUA de la compania nerezidențială Bulwer Developtment LP (reprezentant fiind Iaroslav Țurcan).

De asemenea, Petru Burduja a fost vizat și în investigația „Toți oamenii președintelui”.