Raid la apartamentul reporterului care investighează corupția de la Kremlin

Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a reținut vineri, 9 aprilie, pe jurnalistul Roman Anin, unul dintre principalii jurnaliști care investighează elita de la Kremlin.

Anchetatorii au cercetat apartamentul din Moscova al lui Anin și au confiscat telefoane și alte echipamente și documente electronice. „Au luat totul. Au luat toate stick-urile, toate computerele, inclusiv cele care nu erau ale mele. Au luat telefoane care nu-mi aparțineau. Au luat acte”, a declarat Anin după ce a fost eliberat în seara aceleiași zile.

Motivul pentru care a fost dus la poliție pentru audieri este ancheta din 2016, în care Anin a scris pentru Novaia Gazeta despre iahtul de lux în valoare de peste 100 de milioane de dolari care ar fi aparținut soției șefului Rosneft, Igor Secin, acesta fiind un apropiat al lui Vladimir Putin. Din cauza acestei investigații – „Secretul prințesei Olga” – publicația a fost atunci dată în judecată de către Secin, care a declarat că articolul i-a afectat reputația.

Acesta părea să fie sfârșitul poveștii. Dar luna trecută, poliția a reînnoit ancheta penală pentru încălcarea dreptului la viață privată, asta deși pozele cu iahtul în cauză erau disponibile public, pe rețelele de socializare. Anin a fost inclus ca martor în cadrul anchetei. Acesta a refuzat să răspundă la întrebări, invocându-și dreptul de a nu depune mărturie. El a confirmat pentru presă că reținerea lui este legată de povestea iahtului.
Luni, 12 aprilie, audierile au fost reluate. 

Anin este fondatorul și redactorul-șef al publicației online iStories, membră a OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) și unul dintre reporterii ruși care au lucrat la anchetele Panama Papers.

IStories, care înseamnă „Important Stories”, a publicat mai multe rapoarte despre corupție din cadrul FSB. Publicația a raportat despre tratamentul acordat de către FSB criticului de la Kremlin Alexei Navalnîi și despre bogăția lui Kiril Șamalov, om de afaceri rus și fostul ginere al lui Putin.

Anul trecut, canalul media a publicat e-mailurile trimise și primite de fostul ginere al lui Putin, dezvăluind stilul de viață bogat de care se bucura una dintre fiicele președintelui. Luna trecută, IStories a publicat un articol în care se presupunea legătura dintre un comandant senior al FSB și lumea interlopă.

Comitetul editorial al Novaia Gazeta, ziarul care a publicat articolul în 2016, a scris că Anin a fost vizat în mai multe anchete penale, inclusiv în altul adus de Secin împotriva IStories. „Tot ce se întâmplă acum cu Roman Anin este răzbunare”, a scris ziarul.

Colegii din organizațiile de investigație rusești și internaționale și-au exprimat susținerea și îngrijorarea față de situația în care se află Anin.

Din 1997, Rusia a deschis dosare penale împotriva a cel puțin 74 de jurnaliști, iar cel puțin 15 lucrători din mass-media sunt în prezent cercetați sau audiați în instanță, potrivit datelor deschise analizate de RBC. În ultimii 20 de ani, 21 de lucrători din mass-media au primit condamnări reale la închisoare.

Conform Reporteri fără Frontiere, la capitolul libertatea presei, Rusia se află pe locul 149 din 180 de țări.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.