Indemnizații întârziate pentru copiii fără ocrotire părintească

Dan este un băiat de 16 ani care s-a născut într-un sat din Moldova, unde a locuit până în clasa a noua. A avut o copilărie liniștită alături de bunici. Pe lângă ajutorul de pe lângă casă, Dan (n. red. nume schimbat) încerca cu orice ocazie pe care o avea să facă niște bani pentru a-i susține pe bunici. Astfel, ba ajuta un vecin, ba un prieten. 

După ce a terminat nouă clase, băiatul a decis să se mute la Chișinău pentru a-și continua studiile la o școală profesională. Sursele lui de existență sunt bursa și indemnizațiile de la stat. Dan are statut de copil rămas fără ocrotire părintească. 

„S-a schimbat legea”

La începutul anului 2021, bunica lui Dan a suferit un accident vascular cerebral. Anume în acea perioadă băiatul a rămas și fără indemnizații sociale. 

În luna martie 2020, a fost aprobată Hotărârea de guvern nr. 132 cu privire la modul de stabilire și plată a indemnizațiilor pentru unele categorii de copii și tineri. Aceasta a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Astfel, conform noii hotărâri, copiii care se încadrează în categoria eligibilă nu mai primesc indemnizațiile de la instituția de învățământ la care merg, ci trebuie să depună actele cu o cerere la autoritatea tutelară teritorială, adică la centrul raional din care provin. Pentru copiii minori acest lucru este posibil doar dacă se prezintă cu tutela, îngrijitorul, etc. 

O problemă cu care s-au confruntat copiii este că nimeni nu i-a informat despre modificări și despre ceea ce trebuie să facă, și anume că urmează să primească indemnizațiile de la centrul raional și că ei trebuie să meargă personal acolo ca să depună actele. „Copiii cu care noi lucrăm au reușit să meargă să depună actele la autoritatea tutelară teritorială doar pentru că noi i-am informat. De nicăieri altundeva nu a venit această informație”, spune Antonina Comerzan de la Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”. 

O altă problemă care a dus la prelungirea perioadei de distribuire a indemnizațiilor a fost și faptul că autoritățile tutelare teritoriale au așteptat să adune toate (sau majoritatea) cererilor, pentru a le procesa pe toate odată. 

Conform HG 132, procesarea unei cereri trebuie să aibă loc timp de 15 zile de la depunere, însă acest lucru s-a prelungit pentru câteva luni, timp în care copiii nu au avut altă sursă de venit. „Autoritățile au zăbovit mult. Până au adunat cererile, până au calculat sumele, până au făcut cererile de bani, că banii vin din bugetul de stat, a durat foarte mult, dar în acest timp copiii trebuiau să mănânce”, adaugă Antonina Comerzan. 

Cine trebuia să anunțe

Dacă până acum sarcina distribuirii indemnizațiilor o aveau școlile în care copiii cu acest statut își făceau studiile, de la 1 ianuarie această responsabilitate a trecut la autoritățile tutelare teritoriale. 

„Toți copiii rămași fără ocrotire părintească, lucru care îi face eligibili pentru indemnizații, se află la evidență la autoritatea tutelară teritorială, deci lor le-a revenit sarcina de a-i informa pe copii despre schimbările care urmau să se întâmple. Acest lucru este menționat și în HG 132”, spune Lucia Fliurța, manageră de caz la „AVE Copiii”. 

Din cauza că a rămas fără banii din indemnizații, Dan a decis să-și găsească un loc de muncă. „Pe lângă bani de existență, voiam să-mi iau și haine și alte lucruri de care aveam nevoie”. Bursa lui Dan este de 360 de lei, iar indemnizația – de 2262. La începutul anului 2021, au fost momente când nu avea nicio sursă de existență. Respectiv, spune că a fost nevoit să meargă la lucru ocazional – în construcții sau ca hamal. „Îmi alegeam orele de lucru de după amiază, ca să pot să fiu prezent de dimineață la lecții”, spune el.

Spre deosebire de alți copii, care nu au știut despre noile schimbări, Dan a depus toate actele la timp. Totuși, din cauza că s-a așteptat colectarea mai multor cereri, nici indemnizația lui nu a venit pe card. Pe lângă asta, și bursa de la școală a întârziat. Între timp, băiatul căuta oferte de lucru care nu erau în timpul orelor, ca să poată și să frecventeze școala, și să câștige bani. 

„Prima tranșă de indemnizații a venit pe cardurile copiilor la data de 5 martie, asta înseamnă indemnizațiile pentru o lună [ianuarie], ca mai apoi, peste câteva zile, să li se transfere și banii pentru februarie. Unii copii, care au așteptat câteva luni și nu au primit banii pe card, au mers la administrația școlilor să întrebe cauzele, și de acolo li s-a spus să meargă la raion. ≪S-a schimbat legea≫ le spuneau. De la 1 ianuarie și până la 5 martie, acești copii nu au avut nicio sursă de venit”, punctează Lucia Fliurța.

„Nici noi nu am fost pregătiți”

Angela Sîrbu, șefa Direcției Asistență Socială Protecția Familiei din raionul Telenești, spune că schimbările de pe urma HG 132 i-au luat prin surprindere. „Nici noi nu am fost pregătiți de această schimbare. La finele anului 2020 ni s-a comunicat că distribuirea indemnizațiilor va intra în responsabilitatea noastră. Noi nu cunoșteam cum funcționează asta. Ne-a luat ceva timp să facem unele modificări. Am vorbit cu fiecare copil în parte și i-am informat despre schimbări. Avem chiar un grup pe Viber unde postăm noutățile”. 

Ea menționează că procesul a fost încetinit de mai mulți factori. „Dacă înainte ajutorul social se trimitea prin poștă, noi am decis să facem transfer pe carduri. Am depistat că nu toți copii aveau carduri și că cei care aveau, erau de la bănci diferite. Pe urmă am depistat câțiva copii care nu au adus actele, ceea ce a întins iar procesul pentru toată lumea, deoarece am vrut să facem distribuirea banilor tuturor copiilor în același timp”. Cu toate astea, ea menționează că lucrurile s-au normalizat și că acum copiii primesc indemnizațiile pe card la timp.

După ce termină școala profesională, Dan își dorește să plece peste hotare. 

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.