Nume
Parola
Vizualizări: 2011
Primarul de Edineț Constantin Cojocaru: „Stabilirea în procesul de reforme a unui dialog instituționalizat, real și eficient între APL-APC, societatea civilă, alți actori interesați va crea premise pentru a avansa în procesul de dezvoltare a comunităților
14 Aprilie 2021 — Primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM, președinte al Rețelei Orașelor și Municipalităților din Moldova din cadrul CALM a declarat în cadrul celei de-a XVI-a Adunări Generale a NALAS că experiența țărilor din Sudul și Estul Europei, succesele și insuccesele acestora în procesul de implementare a reformelor administrative reprezintă o lecție importantă pentru APL-urile din RM.

„Menționez faptul că de aproape 30 de ani de la independența Republicii Moldova, țara mea își caută continuu o posibilă formulă de regăsire în contextul geopoliticii actuale, dar și a problemelor cu care se confruntă APL. Pe parcursul tuturor acestor ani, rămâne o formulă de căutare continuă anume identificarea unui concept de reformă viabil pentru APL-urile din R. Moldova ce ar împăca pe toți: societatea, comunitățile, dar și forțele politice din țară. Deocamdată, rămânem încă a ne zbate în mlaștina geopolitică a agendelor partidelor politice, societatea fiind dezbinată în jumătate și, practic, nicio forță politică nu și-a asumat responsabilitatea, dar nici riscul de a veni cu o ofertă clară privind reforma administrativă. Formula APL-urilor moldovenești este încă destul de centralizată, astfel încât partidele de la guvernare să poată să le dirijeze și să tot încerce să le facă dependende de centru.”

Constantin Cojocaru a amintit de încercarea realizării unei reforme regionale, prin județele formate, ca ulterior și aceasta să fie anulată de unele forțe politice.

„Suntem cu toții conștienți că apariția acum 11 ani a CALM-ului a creat premise pentru coagularea primarilor, APL-urior de nivel unu, indiferent de coloratura politică, ca ulterior, abia în ultimii câțiva ani să se înceapă unele discuții despre posibilele reforme administrative veritabile. Avem mai puțin de 3 milioane de cetățeni, 898 de APL de nivelul unu, 32 de APL de nivelul doi, Bașcanatul Găgăuziei și Transnistriei și deja tot mai mulți vorbesc despre necesitatea unei astfel de schimbări dar, practic, fără o viziune clară în acest sens. În mare parte, APC urmăresc un singur scop- fie păstrarea raioanelor în formula actuală, fie comasarea la maximum a APL de nivelul unu. Ambele idei sunt sortite din start eșecului, întrucât nu au la bază niciun un studiu ce ar demonstra acest lucru, iar realitatea ne demonstrează că asemenea abordări ar putea să ne coste foarte mult.”

Primarul municipiului Edineț s-a arătat convins de faptul că schimbul de opinii cu colegii din Europa de Est va aduce plus valoare acțiunilor pe care urmează să le întreprindă RM în domeniul APL. „O dezvoltare locală durabilă, inclusiv în contextul acestei pandemii globale ce ne macină pe toți, rămâne a fi una dintre cele mai importante priorități ale noastre. Vrem să credem că prezența la evenimentul de astăzi a președintelui RM, a secretarului general adjunct al Guvernului va aduce un sâmbure germinator nou în viitoarele noastre relații. Spun lucrul acesta conștientizând că adeseori aceste relații încă rămân destul de neclare, pe alocuri chiar ostile. Sunt sigur că activitatea de astăzi ne va oferi mai multe oportunități de promovare a intereselor locale din statul nostru.”

Vicepreședintele CALM a menționat că există o tendință continuă de a stabili un bun dialog dintre APL și APC care, la noi în țară, adesea diferă în funcție de situație, de vulnerabilitatea unui sau altui Guvern, ceea ce pune în dificultate consolidarea acestui dialog între CALM și APC, dar și dezvoltarea durabilă a comunităților locale.

„Încercările frecvente ale APC din RM de a crea un dialog privind reforma doar cu persoanele loiale sau docile puterii, mă refer atât la Guvernele de stânga, cât și la cele de dreapta, fac ca statul nostru să tot bată pasul pe loc. În calitate de vicepreședinte al CALM accentuez că asociația noastră a pledat întotdeauna pentru ca orice început, orice reformă, orice schimbare care vizează comunitățile locale să se facă în baza unui dialog instituționalizat între Guvern și CALM, pentru că noi toți suntem CALM, CALM-ul reprezintă comunitățile locale. Intenția CALM-ului este nu doar de a stabili un dialog instituționalizat, dar și de a face ca și comunitățile locale să fie parte a oricărui proces de dialog unde este vizat direct sau indirect interesul acestora. Contextul încercărilor APC de a pune în discuție reforma APL rămâne a fi unul destul de confuz și trezește adeseori nedumeriri și îngrijorări în cadrul comunităților locale din Moldova. Se adună ei între ei, ei cu ei, fără a conștientiza necesitatea prezenței CALM-ului, discutând despre o astfel de reformă, iar deciziile finale rămân a fi unele netransparente, neclare și pline de dubii.”

Constantin Cojocaru a reiterat că Congresul Autorităților Locale din Moldova a fost și rămâne a fi instituția care pledează pentru un dialog „de jos în sus” și nu invers, în care trebuie să fie prezenți și reprezentanții APL, iar interesul localităților locale trebuie să primeze.

„Tendința de a unifica comunitățile, fără a ține cont de mai mulți factori geografici, etnici, administrativi, poate provoca nemulțumiri și chiar turbulențe. Viziunea CALM-ului constă în a oferi administrațiilor locale o perioadă de grație, astfel încât ele singure să decidă care ar fi formula cea mai eficientă de cooperare, comasare, dezvoltare, de creare a condițiilor prielnice pentru prestarea serviciilor publice de care cetățenii au nevoie. În acest context, stabilirea unui dialog instituționalizat, real și eficiente între APL-APC, societatea civilă, alți actori interesați, va crea premise pentru a avansa în procesul de dezvoltare a comunităților locale din RM.”

În încheierea discursului său, primarul municipiului Edineț s-a arătat convins de faptul că experiența partenerilor de dezvoltare, a colegilor din cadrul NALAS va contribui la dezvoltarea acestui „picior de plai/ gură de rai” cu numele Republica Moldova.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă