08:03:27 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Răspunsul Ambasadorului României la atacul socialiștilor: „Nu desconsider moldovenii și acționez cu dragoste pentru moldovenii din R. Moldova. Prin moldovenism primitiv am în vedere ideologia care nu are legătură cu adevărul științific”

Actualitate 14.04.2021 15:58 Vizualizări7055 Autor: Ziarul National
VIDEO // Răspunsul Ambasadorului României la atacul socialiștilor: „Nu desconsider moldovenii și acționez cu dragoste pentru moldovenii din R. Moldova. Prin moldovenism primitiv am în vedere ideologia care nu are legătură cu adevărul științific”


Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, susține că a acționat întotdeauna și va acționa și de acum încolo „cu dragoste pentru moldovenii din R. Moldova”, iar declarațiile sale făcute recent în cadrul unei emisiuni de la Pro TV au fost scose din context și folosite drept prilej pentru a lansa atacuri la adresa Excelenței Sale.

Reacția diplomatului român vine după ce deputatul socialist Grigore Novac i-a solicitat să-și ceară scuze pentru declarațiile făcute la emisiune despre vaccinarea cetățenilor R. Moldova „împotriva moldovenismului primitiv”.

„Majoritatea a mers după titlul de ziar, foarte puțini s-au uitat la emisiune și au văzut contextul în care m-am referit. Încadrați în context declarația respectivă și menționați că m-am referit în glumă. Prin moldovenism primitiv am în vedere moldovenismul susținut de către unii în R. Moldova doar din considerente de natură ideologică, ce nu au nicio legătură, absolut deloc, cu devărul științific”, a explicat astăzi Daniel Ioniță, în cadrul celei de-a doua ediții a APE Live, dedicată perspectivelor Parteneriatului Strategic între Republica Moldova și România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, lansat la București pe 27 aprilie 2010.

Diplomatul a oferit exemplul așa-zisei limbi moldovenești, care reprezintă o moștenire din perioada sovietică.

„România respectă pe deplin dreptul cetățenilor să se autoidentifice așa cum consideră necesar. În același timp, așa-zisă limbă moldovenească este identic egală cu limba română. Nu există o limbă moldovenească ce să fie diferită de limba română. Există, desigur, grai moldovenesc, fiecare poate să spună că vorbește moldovenește, graiul moldovenesc este absolut fabulos și îmbogățește semnificativ frumusețea limbii noastre comune. Însă deranjează uneori că această sintagmă este folosită în interese politice, deși astfel de chestiuni trebuie lăsate pe seama științei”, a punctat Ambasadorul României.

Potrivit lui Daniel Ioniță, România își va ține întotdeauna promisiunile și va ajuta cetățeniei R. Moldova, așa cum a făcut-o în cei 11 ani de parteneriat strategic, inclusiv prin renovarea școlilor și grădinițelor, instituțiilor culturale din R. Moldova, prin oferirea de burse studenților basarabeni, procurarea produselor din stânga Prutului etc. Totodată, deși anul 2020 a fost marcat de pandemie, România a dat în exploatare gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, a trimis în R. Moldova loturi substanțiale de ajutoare oferite în mod gratuit, dar și medici pentru a ajuta la tratarea bolnavilor. În acest an, România a oferit 72 de mii de doze de vaccin anti-COVID.

„Am acționat și voi acționa întotdeauna și cu dragoste pentru moldovenii din R. Moldova. Îi respect și îi susțin în tot ce și-au propus să facă”, a încheiat Ambasadorul Daniel Ioniță.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md