10:51:06 18.04.2024
Stiri

„Cimitirul Eroilor” din Chișinău ar putea fi introdus în Registrul Monumentelor ocrotite de stat. Inițiativa, semnată de trei deputați

Actualitate 14.04.2021 18:53 Vizualizări2111 Autor: Ziarul National
„Cimitirul Eroilor” din Chișinău ar putea fi introdus în Registrul Monumentelor ocrotite de stat. Inițiativa, semnată de trei deputați


„Cimitirul Eroilor” din Chișinău ar putea fi introdus în Registrul Monumentelor ocrotite de stat. Trei deputați ai Platformei DA au semnat un proiect de Hotărâre care prevede acest lucru, anunță deputatul Igor Munteanu.

„Suntem foarte aproape de adoptarea unei Hotărâri de Parlament care va introduce Complexul Memorial „Cimitirul Eroilor” în Registrul Monumentelor, ocrotite de stat, în Republica Moldova. Un proiect de Hotărâre N.54/04.05.2021, semnat de Maria Ciobanu, Vasile Năstase și Igor Munteanu, a trecut cele mai multe dintre comisii, fiind în așteptarea avizului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și raportul Comisiei de bază. În acest moment, includerea acestui Cimitir în Registrul Monumentelor (HP N.1531/1993 este singura cale de a-i da un statut legal”, scrie Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Deputatul susține că a făcut o cercetare amplă asupra importanței complexului memorial pentru a putea fi adus la o stare demnă de sacrificiul înaintașilor și cere autorităților să se implice în restaurarea acestuia.

„Am făcut o cercetare largă și meticuloasă asupra importanței acestei necropole, readucerea Cimitirului de onoare al erorilor la o stare demnă de sacrificiul înaintașilor noștri. În acest Cimitir își dorm somnul de veci peste 500 de eroi români din cele 2 conflagrații mondiale, alături de alte mii de ostași ruși, maghiari, cehi, francezi, germani și italieni. Cerem autorităților statului să-și onoreze obligațiile internaționale și morale, redând acestui complex memorialistic gloria meritată ostașilor înhumați în acest loc”, menționează Munteanu.

Parlamentarul a ținut să precizeze că a primit de la Ambasadorul României în R.Moldova Daniel Ioniță noi documente care atestă statutul interbelic al Cimitirului de Onoare al Eroilor.

„Am primit astăzi, cu amabilitatea Ambasadorului Daniel Ioniță, noi documente care atestă statutul interbelic al Cimitirului de Onoare al Eroilor din Municipiul Chișinău, apreciind răspunsul Dlui Marius Bâlu, Secretar de Stat pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții Personalului din cadrul Ministerului Apărării Naționale (România). Sunt convins că vom reuși, împreună”, a precizat Munteanu.

Complexul memorial Cimitirul Eroilor, cunoscut în diferite epoci ca Cimitirul Eroilor, Cimitirul de Onoare sau Cimitirul militar românesc, este un monument istoric amplasat pe strada Decebal 17 în Chișinău. Aici au fost înmormântați soldați de diferite etnii participanți ai celor două războaie mondiale.

Cimitirul a apărut în 1918, la sfârșitul Primului Război Mondial. Acolo erau înmormântați soldații căzuți pe câmpul de luptă, iar în anii următori și veteranii războiului. Soldații înmormântați erau de diferite naționalități: moldoveni/români, ruși, cehi, polonezi, francezi, austrieci, maghiari etc.

În perioada interbelică, pe teritoriul cimitirului a fost ridicată o capelă în memoria legiunii cehe.

La acel moment, cimitirul avea o suprafață de 2,4 ha. Accesul în cimitir se făcea printr-o intrare monumentală, compusă dintr-o scară de șase metri lățime cu 50 de trepte și un portal arhitectonic la bază constituit din doi piloni din beton armat, înalți de 10 metri, purtând fiecare câte un vultur cu aripile desfăcute. Coloanele dominau o piață vastă semicerculară, înconjurată de ziduri și ornamente. De forma unui poligon neregulat, cimitirul avea în centru o capelă veche în stil bizantin, în jurul căreia au fost amenajate șase parcele de morminte. Scările erau unite cu capela printr-o alee.

După 1944, capela a fost distrusă, iar terenul cimitirului a fost nivelat cu buldozerul. În timpul acestui proces, au fost deshumate neintenționat mai multe morminte, scoțând la suprafață oseminte și diferite obiecte personale (ceasuri de mână, cutii de țigări, pumnale etc.). În 1959 a fost demolat ce a mai rămas din cimitir, cu excepția coloanelor de la intrare, pentru ca în 1961 să fie ridicat Institutul de Pulmonologie și Ftiziatrie „Chiril Draganiuc”. Fundamentul capelei a fost păstrat și în acel loc a fost amenajată o terasă pentru odihna bolnavilor. La începutul anilor 1990, când spitalul nu mai funcționa, pe fundamentul fostei capele a fost instalată o cruce de lemn cu inscripția „Glorie eroilor Armatei Române”, inițiativă a politicianului Gheorghe Ghimpu. Spitalul a fost demolat la sfârșitul anului 2007 la scurt timp după ce a ajuns în proprietate privată.

Până în prezent, din vechiul cimitir s-au păstrat doar fundamentul capelei, scările monumentale și coloanele, ambele în stare avansată de degradare. Rămășițele cimitirului de întind pe o suprafață de câțiva ari, mărginiți de centrul comercial „Jumbo” și Biserica „Tuturor Sfinților” ridicată în memoria deportaților. Teritoriul neîngrijit este presărat de blocuri de beton, sticle goale, hârtii, pachete de celofan împrăștiate și mormane de gunoi. Cimitirul nu se regăsește în Registrul monumentelor, deși pe una din coloanele de la intrare a fost instalată o placă cu denumirea complexului memorial, asemănătoare cu plăcile care se instalează la monumentele istorice din oraș.

Deschide.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md