(foto) Laurin & Klement RK/M din 1921 este unul dintre cele mai valoroase exponate din Muzeul Național Tehnic din Praga. Ce istorie are

Antreprenorul imaginativ, contele Alexander Kolowrat-Krakowsky, a modelat industria cinematografică austriacă la începutul secolului al XX-lea și și-a lăsat amprenta ca un pilot de curse entuziast. Contele “Sascha” este considerat forța creatoare din spatele unicului Laurin & Klement RK/M, care este acum unul dintre cele mai valoroase exponate din Muzeul Național Tehnic din Praga.

Laurin & Klement au achiziționat modelul sportiv după preluarea Reichenberger Automobil Fabrik (RAF), modificându-l ulterior cu un motor mai puternic de 4.7 litri. Compania a contribuit astfel la lansarea celei de-a doua cariere de succes a automobilului inovator în noua Cehoslovacie.

Laurin & Klement RK comemorează un capitol fascinant, aproape uitat din istoria automobilelor: Reichenberger Automobil Fabrik (RAF). Compania, care a funcționat în ceea ce este acum oraşul Liberec, s-a specializat în vehicule de lux personalizate. Fondatorul său a fost baronul Theodor von Liebieg, unul dintre primii proprietari de automobile din Europa Centrală.

Deoarece producția costisitoare de caroserii auto a devenit treptat mai puțin profitabilă pentru von Liebieg, el a început să caute o soluție. În același timp, a fost și membru al Consiliului de Administrație al Laurin & Klement, astfel încât preluarea de către compania emergentă și mai eficientă de la Mladá Boleslav a fost o alegere evidentă. Fuziunea a fost finalizată în 1912.

Imediat înainte de vânzare, totuși, von Liebieg a dobândit licența de a construi motoare fără supape glisante pentru RAF 18/50 HP de la specialistul șvab Daimler. Acestea se bazau pe așa-numitul principiu Knight și erau considerate pionieri la acea vreme. 

În 1913, Laurin & Klement au încorporat un Landaulet de lux cu numele RK în propria gamă de modele practic neschimbată – denumirea modelului a devenit “RAF-Knight”. Termenul Landaulet, preluat din coachbuilding, se referă la automobilele cu o caroserie parțial închisă a căror secțiune a acoperișului din spate poate fi deschisă ca într-o decapotabilă. Până în 1915, 116 unități ale RK ieșiseră din porțile fabricii din Mladá Boleslav.

Varianta sportivă a modelului pentru contele Kolowrat a fost construită în 1913. Vehiculul de 1.400 de kilograme avea un motor cu supapă glisantă de 4.712 cm3 (50 CP). Propulsorul cu patru cilindri și-a transmis puterea printr-un ambreiaj multi-disc către o cutie de viteze cu patru trepte, cea mai superioară treaptă a căreia era un mecanism cu acționare directă.

Arcurile cu aranjament semi-eliptic, dispuse longitudinal, au format șasiul. Avea, de asemenea, o direcție cu șurub. În plus față de o frână cu tambur acționată manual pentru roțile din spate, au fost instalate două frâne de picior, una în fața cutiei de viteze și cealaltă în spatele acesteia.

Contele Sascha a folosit acest Laurin & Klement RK ca mașină personală, dar în 1913 și 1914 a concurat cu succes cu el și în Raliul Alpin, una dintre cele mai populare curse pe distanțe lungi ale timpului. Când a izbucnit Primul Război Mondial, el a pus mașina la dispoziția militarilor. Până în 1916, vehiculul rulase 70.000 de kilometri fără probleme tehnice majore – un parcurs remarcabil conform standardelor din acea vreme.

La sfârșitul războiului, mașina și-a găsit drumul înapoi către proprietarul său, care avea legături prietenoase cu compania în calitate de acționar. Prin urmare, Kolowrat-Krakowsky nu a avut probleme să convingă firma să reconstruiască vehiculul acum în vârstă de opt ani: i s-a oferit un nou motor de curse cu patru cilindri, de tip OHV și cu dublă aprindere magneto-electrică, care livra 75 CP dintr-un volum de 4.713 cm3. De atunci, modelul a primit denumirea RK/M.

După reconstrucția sa, viteza maximă a mașinii contelui Sasha a crescut de la 90-100 km/h inițial la 125 km/h. În mod surprinzător, cu František Svoboda la volan, mașina s-a bucurat de numeroase succese pe piste de curse interne în prima jumătate a anilor 1920. RK/M a câștigat turneul internațional de fiabilitate al Cehoslovaciei în 1921, a triumfat în cursa Schöber în clasă până la capacitatea de 5.3 litri în anul următor și a stabilit, de asemenea, punctul de referință în cursele cu urcare în rampă – Svoboda a finisat pe locul trei în competiția de urcare pe dealul Zbraslav – Jíloviště.

În deceniile următoare mașina lui Kolowrat a fost revizuită și modificată frecvent, iar astăzi este una dintre cele mai atractive exponate din Muzeul Național Tehnic din Praga. Datorită dimensiunilor sale, designului atractiv și istoriei extraordinare, a câștigat în 2015 una dintre principalele categorii ale Concursului de eleganță pentru mașini clasice de la Castelul Loučeň.

Vezi şi:

https://autoblog.md/foto-laurin-klement-fc-din-1908-e-prima-masina-sport-de-succes-din-mlada-boleslav/

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/