(video) Experiment organizat de Lexus care arată pericolul folosirii telefonului în timpul condusului

Divizia americană Lexus a organizat un experiment neobișnuit, conceput să demonstreze inclusiv participanților în el, cât de periculoasă este utilizarea telefonului în timpul condusului, chiar şi de dragul vizualizării mesajelor primite. Câţiva şoferi au fost trimiși pe un circuit improvizat la volanul unui NX, dar nu au fost avertizaţi că vor fi orbiți brusc.

https://youtu.be/Eikozy0tS2w

Pentru experiment, producătorul auto a dotat geamurile maşinii cu o folie specială care le poate face transparente, fie opace, printr-o simplă apăsare de buton din mediul exterior. Iar anterior, participanții au fost întrebați dacă vizualizează mesaje text în timp ce conduc și pentru cât timp, în opinia lor, acest lucru îi privează de controlul situației. Majoritatea celor chestionați au declarat un timp de aproximativ una-două secunde.

Însă, potrivit experților, de fapt, acest timp este de două-trei ori mai lung. În medie, citirea în fugă a unui mesaj text de către şofer durează 4.6 secunde, conform Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA), iar la o viteză de aproximativ 80 km/h, mașina va parcurge în tot acest timp scurt o distanță comparabilă cu lungimea unui teren de fotbal, cel din spatele volanului având ochii închiși!

Respectiv, doar timp de 4.6 secunde conducătorii participanţi la experiment au fost privați de câmpul vizual. Niciunul dintre ei nu a putut reacţiona rapid şi evita coliziunea cu imitații de ziduri, animale și bicicliști prezenți pe pistă. Unii au numit ceea ce s-a întâmplat “cea mai înspăimântătoare experiență din viață” și au spus că le-a schimbat atitudinea față de utilizarea telefonului în timpul condusului.

“Chiar și cele mai avansate sisteme de siguranță şi asistenţă ale momentului încă nu pot înlocui atenția de necomparat a unui şofer uman”, a spus Vinay Shahani, vicepreședinte Lexus marketing.

Alături de Lexus, şi recomandarea noastră este să nu folosiţi smartphone-ul în timpul condusului, mai ales pentru a vizualiza şi scrie mesaje text! Iar pentru apeluri folosiţi soluţii hands-free care se dovedesc pe bune a fi mai comode!

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://kpta.teknik.unpas.ac.id/info/ https://piramida.cimahikota.go.id/storage/banner/