fbpx

UE începe negocierile pentru un al treilea contract cu Pfizer/BioNTech. Urmează să fie livrate 1,8 miliarde de doze

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că Uniunea Europeană începe negocierile pentru un al treilea contract cu compania Pfizer/BioNTech prin care să fie livrate în următorii doi ani 1,8 miliarde de doze de vaccin, în condițiile în care tehnologia ARN mesager și-a dovedit eficiența, iar noile tulpini de virus care circulă ar putea face necesar un nou rapel cu vaccinul anti-COVID.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În plus, 50 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri BioNTech-Pfizer vor fi livrate până la sfârșitul lunii iunie. Aceste 50 de milioane de doze de vaccin trebuia, inițial, să fie livrate abia în ultima parte a anului, în cursul trimestrului al patrulea, dar vor fi deja disponibile până la sfârșitul trimestrului al doilea, a mai anunțat Ursula von der Leyen.

Dozele care vor fi livrate mai devreme vor fi repartizate între toate state membre, în funcție de populația lor, ceea ce va contribui mult la accelerarea vaccinării în UE, a subliniat Ursula von der Leyen.

Un sfert din populația UE a fost vaccinată

Pe de altă parte, președinta Comisiei Europene a dat și o altă „veste bună”: vaccinarea în UE se accelerează. A fost depășit pragul de 100 de milioane de vaccinări în Uniunea Europeană, mai bine de un sfert din aceste vaccinuri reprezentând deja doza a doua, ceea ce înseamnă că în prezent peste 27 de milioane de persoane din UE și-au încheiat cele două etape de vaccinare.

În plus, până marți, 13 aprilie, statele membre primiseră 126 de milioane de doze de vaccin, a arătat președinta Comisiei Europene. Pandemia de COVID-19 rămâne însă o amenințare serioasă pentru sănătatea și viața de zi cu zi a europenilor, subliniază Ursula von der Leyen. „Suntem angajați într-o cursă contracronometru. Cu cât ne vom atinge mai repede obiectivul de a vaccina 70 la sută din populația adultă a Uniunii Europene, cu atât vom avea mai multe șanse de a limita răspândirea virusului”, spune șefa Comisiei Europene.

Pe de altă parte, ea a amintit de anunțul făcut marți de compania Johnson and Johnson, care evidențiază că există încă numeroși factori ce pot perturba calendarul prevăzut pentru livrarea vaccinurilor.

„Este deci important să acționăm rapid, să anticipăm și, în măsura posibilulului, să ne adaptăm. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a susține vaccinarea în Europa, în special crescând livrările de vaccinuri în săptămânile și lunile ce vor veni. De aceea, mă bucur să vă anunț că am ajuns la un acord cu BioNTech-Pfizer pentru a accelera livrarea de vaccinuri”, a declarat Ursula von der Leyen.

Astfel, până la sfârșitul trimestrului al doilea, BioNTech-Pfizer va fi furnizat Uniunii Europene 250 de milioane de doze de vaccin.

Cele 1,8 miliarde de vaccinuri BioNTech-Pfizer se vor fabrica în UE

„Pentru a ne pregăti pentru viitor, (…) este clar că va trebui să fim gata, la un moment dat, să facem rapeluri, pentru a întări și prelungi imunitatea și, dacă apar variante rezistente ale virusului, va trebui să avem vaccinuri adaptate. Aceste vaccinuri vor trebui să fie disponibile rapid și în cantități suficiente. În această perspectivă, trebuie să ne concentrăm pe tehnologii care și-au dovedit eficiența și acesta este cazul vaccinurilor cu ARN mesager. Din acest motiv demarăm negocierea cu BioNTech-Pfizer, în vederea unui al treilea contract. Acest contract urmărește livrarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin în perioada 2021 – 2023. Prevede că producerea vaccinurilor, precum și a tuturor celelalte componente esențiale se va face în Uniunea Europeană”, a specificat Ursula von der Leyen.

„Negocierile pe care le începem azi – și sper că se vor încheia foarte rapid – constituie o nouă etapă importantă în răspunsul pe care Europa îl dă pandemiei. Ulterior, și alte contracte ar putea fi încheiate cu alte societăți. Traversăm această criză împreună și împreună vom câștiga lupta împotriva pandemiei”, și-a încheiat declarația Ursula von der Leyen.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button