fbpx

Expert militar: Rusia este gata oricând să atace Ucraina. Mai este necesară doar o asumare politică

Directorul New Geopolitics Research Network de la Kiev, Mykhailo Samus a vorbit într-un interviu pentru TVR Moldova despre posibilitatea unui nou război ruso-ucrainean, dar şi despre consecinţele acestui conflict.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit expertului militar, la hotarul dintre Rusia și Ucraina nimic deosebit nu se petrece, iar presupusa campanie informaţională care ar fi desfăşurată de Rusia ar fi focusată mai mult pentru a genera panică, atât în regiune cât şi în întreaga lume.

„Există informaţii că la graniţa dintre Ucraina şi Belarus vor fi dislocate trupe mixte ruso-belaruse de cercetaşi. De asemenea sub acoperirea exerciţiului militar Zapad 2021 trupe ruseşti vor fi dislocate în Belarus cu intenţia de a fi lăsate acolo.  În principiu, acum asistăm la mişcarea acestor trupe care, din anul 2017, erau dislocate împrejurul Ucrainei.

Dacă vorbim despre ceea ce se întâmplă în spaţiul informaţional, atunci aici asistăm la o nouă operaţiune psihologică şi informaţională care urmăreşte tensionarea situaţiei, instaurarea panicii şi, ce este cel mai important, vor să aducă atmosfera până la momentul în care toţi îl vor ruga pe Vladimir Putin să nu atace. Cauzele sunt foarte simple.

Vladimir Putin este foarte îngrijorat de faptul că Joe Biden încă nu a luat legătura cu el. Cu alte cuvinte Putin vrea să atragă atenţia asupra persoanei sale, că el controlează situaţia, că el este un factor foarte important în regiune. Dar Biden l-a sunat pe Zelensky şi nu pe el, pe Putin. Acest lucru l-a înfuriat foarte mult”, spune Mykhailo Samus.

De asemenea, expertul ucrainean susține că o altă cauză a furiei lui Putin ar mai fi și multitudinea de sancțiuni pe care Volodimir Zelenski le-a aplicat în ultima perioadă apropiaților președintelui rus. Totodată, Mykhailo Samus susține nu crede că Rusia va folosi forța armată cu riscul de a începe un război.

„Dacă vorbim strict din punct de vedere militar, încă din 2017 Rusia este gata de o operaţiune militară complexă contra Ucrainei. Această operaţiune poate fi desfăşurată din mai multe direcţii, atât din nord, de la sud, de la est, din partea Belarusului sau chiar şi din regiunea transnistreană. Trebuie de înţeles că trupele militare sunt doar un instrument care poate executa unele misiuni ale politicii de stat. Politica statului în Rusia este decisă de Putin şi cercul său intim.

Dacă vorbim că în aer se simte miros de război? Da, se simte! Trupele militare ruse sunt gata de orice operaţiune. Este gata conducerea politică a Rusiei de o asemenea operaţiune? Eu nu cred, deoarece nu văd logica unei asemenea operaţiuni. Moscova şi aşa reuşeşte destul de bine să destabilizeze Ucraina prin Donbas, prin războiul informaţional, prin diferite pârghii economice, energetice şi altele. Nu există logică ca în acest moment să se treacă la cel mai înalt nivel a influenţei şi anume la folosirea forţei armate”, a mai adăugat expertul.

Citește și: analiză | BBC: Se pregătește Rusia să invadeze Ucraina?

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button