fbpx

video | PSRM amenință cu reacții „dure” dacă CC va permite dizolvarea Parlamentului

Asupra Curții Constituționale se exercită astăzi o presiune enormă în vederea declanșării alegerilor parlamentare anticipate, spune deputatul PSRM Vlad Bătrîncea.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deputatul a menționat că PSRM nu se teme de anticipate, doar că această criză politică trebuie soluționată în câmpul legal.

„Știm ce presiune politică este astăzi pe Curtea Constituțională, ca să aprobe o decizie în favoarea Maiei Sandu, trebuie să calce în picioare nu doar Constituția, dar și propria lor jurisprudență. Dar toată jurisprudența spune că președintele este doar mediator, Parlamentul are mai multe împuterniciri în acest sen. Dacă se încalcă legea și Constituția în acest hal, evident că noi, socialiștii, vom veni cu reacții dure. Nu ne temem de anticipate, dar să ieșim din Constituție din câmpul legal”, a spus deputatul în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.

Potrivit lui, chiar și dacă se pune problema alegerilor anticipate, PSRM este gata să accepte un plan realist, cu un termen realist și cu asumarea consecințelor de către întreaga clasă politică, acest lucru însă nu s-a dorit.

„Dacă ei pur și simplu anulează tot ce a fost până acum ca să facă parte din agenda politică a unui om, ne pare rău pentru că, juridic, creăm niște precedente periculoase, când nu va fi nici continuitatea puterii. Dacă așa, noi vom considera că aceste elemente constituie o încălcare gravă a Constituției”, a spus Bătrîncea.

Amintim că Curtea Constituțională (CC) va examina la 15 aprilie, cu începere de la ora 10:00, sesizarea președintei Maia Sandu de a constata circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului.

ZUGO precizează că un deznodământ pozitiv al sesizării Maiei Sandu ar deschide calea președintei spre semnarea unui decret de dizolvare a Legislativului. Președinta a anunțat recent că va semnat acest decret imediat în situația în care magistrații constituționali vor da curs sesizării sale.

Amintim că șefa statului a solicitat Înaltei Curți să constate circumstanțele dizolvării Legislativului, după ce deputații au respins două candidaturi desemnare de ea la funcția de prim-ministru.

În același timp, socialiștii au depus o altă sesizare la CC, prin care cer Curții să constate imposibilitatea dizolvării Parlamentului.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button