/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Socialistul Burduja a sesizat în mod repetat ANI pentru a-l supune controlului pe Spînu de la Președinție

missing
14 aprilie 2021, ora 22:44

Deputatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Petru Burduja a sesizat în mod repetat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru a-l supune controlului pe secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu. Burduja susține că Spînu ar fi încălcat modul de completare a declarației de avere și interese personale. Mai exact, secretraul ar fi omis informații despre vânzarea unor imobile ale familiei. 

Potrivit deputatului socialist, în declarațiile de avere din anii 2015 – 2018, Andrei Spînu a declarat un apartament cu o suprafață de peste 104 metri pătrați, cu valoare cadastrală de 366,056 lei, achiziționat în 2013 și o încăpere cu suprafața de 3,2 m2 dobândită în anul 2014.

„Însă declarația cu privire la avere și interese personale întocmită la numirea în funcție de Secretar General al Guvernului pe data de 17 august 2019, nu mai conține informație cu privire la deținerea cu drept de proprietate al apartamentului și încăperii cu suprafața de 3,2 m2. La sfârșitul anului Spînu a indicat date referitoare la vânzarea unui apartament și debara efectuată în anul 2018. Andrei Spînu a încălcat astfel modul de completare a declarației, când a omis aceste informații, despre vânzarea imobilelor”, susține Burduja.

Deputatul socialist sugerează că Andrei Spînu că ar fi încheiat un „act juridic simulat” în legătură cu vânzarea unui imobil și îl acuză de „îmbogățire ilicită”.

„Trezește nedumeriri și suma cu care Andrei Spînu a vândut apartamentul de 104,3 m.p., la un preț de doar 732,112 lei moldovenești (echivalentul aproximat a 37,000 euro). Cu așa sumă în Chișinău îți poți cumpăra un apartament de circa 40-35 de m.p., iar dacă este bine reparat, de doar 32-35 m.p.. Astfel, apar bănuieli rezonabile referitoare la încheierea unui act juridic simulat și îmbogățire nejustificată”, a menționat deputatul PSRM într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Petru Burduja mai susține că Andrei Spînu ar fi omis indicarea veniturilor soției sale, în calitate de administrator în cadrul mai multor companii înregistrate peste hotare.

„Și acum un element care ar trebui să fie examinat cu mare atenție! Andrei Spînu indică faptul că este fondator în cadrul „IP Acceleratorul de Inovatii și Antreprenoriat Dreamups”. Am stabilit că această companie a încheiat contracte finanțate din fonduri externe precum cele ale Asociației Obștești „Fundația de Est-Vest SIDA”și/sau Comitetul Helsinki din Olanda și/sau Asociația Obștească „People in Need”. Ea beneficiază și de facilități fiscale. Presupunem că Andrei Spînu nu este beneficiarul efectiv al contractului de investiții și/sau al IP “Acceleratorul de Inovatii și Antreprenoriat Dreamups”, iar asta poate fi costatat în cadrul unei investigații a ANI”, a mai scris socialistul Petru Burduja.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram