image
Sursa foto: Foto: Nadejda Roscovanu

Zinaida Greceanâi a primit răspuns de la Consiliului Europei privind dizolvarea Parlamentului; Îl va remite CC-ului

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanâi a primit răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul pe care l-a adresat anterior. Speakerul legislativului anunță că îl va remite Curții Constituționale, se arată în comunicat.

În cadrul unei convorbiri telefonice Secretarul General al Consiliului Europei a reiterat cele menționate în răspunsul său. Marija Pejčinović Burić a menționat că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției.

Secretarul General al Consiliului Europei a făcut apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor și tuturor părților interesate din Republica Moldova pentru a evita o criză constituțională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară care afectează toate statele membre.

Zinaida Greceanâi a mulțumit înaltului oficial al Consiliului Europei pentru răspunsul oferit și a accentuat inadmisibilitatea creării în Republica Moldova a unui precedent periculos când se încearcă să se dea peste cap toate principiile și normele democratice.

Dacă acest precedent va fi creat, acesta ar putea fi folosit pe viitor de orice altă forță politică, iar atunci nicio normă democratică în Republica Moldova nu va avea sens”, a declarat Speakerul.

Atât Președintele Parlamentului, cât și Secretarul General al Consiliului Europei au fost unanimi în necesitatea identificării soluției democratice între toate forțele politice, în interiorul Republicii Moldova.

În încheiere, Zinaida Greceanâi a ținut să remarce că va informa Consiliul Europei despre avizul Curții Constituționale în urma examinării sesizării privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.

Amintim că Greceanâi a adresat o scrisoare Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic, cu solicitarea să medieze situația creată în Republica Moldova. Zinaida Greceanâi susține că președintele țării Maia Sandu încearcă să uzurpeze puterea în stat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: