(video) Ședința CSM s-a încheiat: Ce subiecte au fost aprobate astăzi

După o pauză de o săptămână, Consiliul Superior al Magistraturii s-a convocat în ședință. Pe ordinea au fost 19 subiecte, printre care și cel cu privire la stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională. Din lipsă de cvorum subiectul cu numărul 19 de pe ordinea de zi nu a fost examinat, proiectul urmează să fie soluționat la ședința următoare.

Foto: UNIMEDIA

13:48 Din lipsă de cvorum subiectul cu numarul 19 cu privire la stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională, inclus in ședință, nu poate fi soluționat, astfel proiectul va fi soluționat la ședința următoarea. 

13:46 Se examinează proiectul cu privire la stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională.

13:44 Cu 10 voturi pro se acceptă ceririle președinților și vicepreședinților ai instanțelor judecătorești, referitor la acordarea concediului de odihnă anual: 1. Pleșca Sergiu - președinte, Judecătoria Căușeni 2. Croitor Dorina vicepreședinte - Judecătoria Strășeni 3. Chișca-Doneva Tamara - președinte interimar, CSJ 4. Toma Nadejda vicepreședinte, CSJ.

13:42 Se examinează subiectul cu privire la cererile unor președinți și vicepreședinți ai instanțelor judecătorești, referitor la acordarea concediului de odihnă anual: 1. PLEȘCA Sergiu - președinte, Judecătoria Căușeni 2. CROITOR Dorina vicepreședinte - Judecătoria Strășeni 3. CHIȘCA-DONEVA Tamara - președinte interimar, CSJ 4. TOMA Nadejda vicepreședinte, CSJ.

13:41 Cu 10 voturi pro a fost aprobat subiectul cu privire la cererile unor judecători de remitere a materialelor Colegiului de evaluare și/sau Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor pentru o eventuală promovare/numire în funcție.

13:40 Membrii discută subiectul cu privire la cererile unor judecători de remitere a materialelor Colegiului de evaluare și/sau Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor pentru o eventuală promovare/numire în funcție.

13:38 Cu 10 voturi pro, membrii au decis sesizarea Curții Constituționale referitor la controlul constituționalității prevederilor art. II din Legea nr. 37 din 28 februarie 2020 pentru modificarea unor acte legislative.

13:35 Membrii CSM examinează proiectul de hotărâre privind sesizarea Curții Constituționale referitor la controlul constituționalității prevederilor art. II din Legea nr. 37 din 28 februarie 2020 pentru modificarea unor acte legislative.

13:34 Se examinează proiectul cu privire la demersul Universității de Stat din Comrat, referitor la acordul privind desfășurarea practicii de specialitate a studenților în instanțele judecătorești. Cu 10 voturi pro plenul CSM a votat.

13:33 Cu nouă voturi pro a fost votat demersul Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău referitor la desemnarea unui reprezentant al CSM în calitate de membru permanent al Comitetului de Supraveghere în cadrul Proiectului ”Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”.

13:31 Magistrații examinează subiectul cu privire la demersul Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău referitor la desemnarea unui reprezentant al CSM în calitate de membru permanent al Comitetului de Supraveghere în cadrul Proiectului ”Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”.

13:30 Unanim, cu 10 voturi pro, se acceptă demersurile Curții de Apel Chișinău și Judecătoarei Cahul referitor la eliberarea autorizației pentru casarea bunurilor uzate raportate la mijloacele fixe. 

13:26 Membrii CSM examinează subiectul cu privire la demersurile Curții de Apel Chișinău și Judecătoriei Cahul referitor la eliberarea autorizației pentru casarea bunurilor uzate raportate la mijloacele fixe. 

13:25 Cu 10 voturi pro membrii au votat demersul președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu referitor la acordarea gradului de calificare unui judecător.

13:23 Se examinează subiectul cu privire la demersul președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu referitor la acordarea gradului de calificare unui judecător.

13:16 Membrii CSM au trecut la examinarea subiectului cu privire la desemnarea judecătorilor specializați în controlul judiciar asupra activității de testare a integrității profesionale.

13:16 Cu 10 voturi pro, CSM a votat subiectul.

13:14 Se examinează subiectul cu privire la demersul președintelui Judecătoriei Căușeni, Sergiu Pleșca, referitor la exercitarea interimatului funcției de vicepreședinte al instanței.

13:14 Cu 10 voturi pro a fost votat subiectul cu privire la cererea judecătorului Tudor Stambol de la Judecătoria Chișinău, referitor la suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului. 

13:12 Cu 10 voturi pro magistrații au decis să se admită cererea Iraida Secrieru-Coșleț de la Judecătoria Chișinău, referitor la suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului. 

13:10 Membrii CSM examinează proiectul cu privire la cererea judecătorului Iraida Secrieru-Coșleț de la Judecătoria Chișinău, referitor la suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului. 

13:06 Se examinează subiectul cu privire la cererea judecătorului Serafim Vasilache de la Judecătoria Chișinău, referitor la anularea suspendării din funcție în legătură cu acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului. Cu 10 voturi pro demersul a fost votat. 

13:05 Magistrații au revenit în ședință. 

12:58 Membrii CSM au luat o pauză de cinci minute.

12:33 Cu 12 voturi pro, membrii CSM au acceptat demersul președintelui Curții de Apel Bălți privind alocarea mijloacelor financiare suplimentare. 256 678 lei pentru achitarea indemnizațiilor. 

12:31 Magistrații examinează subiectul cu privire la desfășurarea concursului pentru desemnarea unui judecător în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției la care s-au înscris patru judecători: Mihail Cojocaru, Ghenadie Eremciuc, Adrian Cerbu și Maria Frunze.

12:28 Cu șapte voturi pro și patru voturi contra, se respinge demersul președintelui interimar al Curții de Apel Comrat Grigori Colev și vicepreședintelui Judecătoriei Comrat, Igor Botezatu, referitor la alocarea mijloacelor financiare suplimentare. 

12:05 Membrii CSM examinează subiectul cu privire la demersurile președintelui interimar al Curții de Apel Comrat Grigori Colev și vicepreședintelui Judecătoriei Comrat, Igor Botezatu, referitor la alocarea mijloacelor financiare suplimentare. 

12:00 Cu 9 voturi pro și două voturi contra se acceptă demersul vicepreședintelui interimar al Judecătoriei Comrat, Igor Botezatu, referitor la modificarea numărului judecătorilor suplenați specializați în materie de insolvabilitate și lichidare.

11:30 După o pauză de aproximativ 30 de minute, membrii CSM au revenit la ședință. Magistrații examinează subiectul cu privire la contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 27/6 din 18 septembrie 2020, emise în privința ex-judecătorului Mihai Murguleț de la Judecătoria Chișinău.

11:50 Membrii CSM examinează demersul vicepreședintelui interimar al Judecătoriei Comrat, Igor Botezatu, referitor la modificarea numărului judecătorilor supleanți specializați în materie de insolvabilitate și lichidare.

11:40 Cu 0 voturi pro și 10 voturi contra a fost respinsă cererea judecătorului Ghoerghe Murguleț de la Judecătoria Chișinău, sediul central. 

10:55 CSM a respins contestația depusă de Carolina Catan împotriva hotârârii Colegiului disciplinar nr. 30/7 din 16 octombrie 2020. Se menține hotărârea Colegiului discliplinar nr. 30/7 din 16 octombrie 2020, emisă în privința judecătorului Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul central.

10:45 Membrii CSM au ieșit în deliberări.

09:30 Membrii CSM examinează demersul cu privire la contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 30/7 din 16 octombrie 2020, emise în privința judecătorului Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul central.

09:28 Ministrul Justiției în demisie, care este și membru al CSM, nu a fost acceptat la ședință de astăzi a CSM. Nagacevschi și-a motivat prezența, după o lungă pauză, prin demersul care l-a expediat în adresa CSM pentru a urgenta procedura de numire a unu judecător la Curtea Constituțională. După lungi dezbateri, membrii CSM au decis să pună la vot dreptul lui Nagacevschi de  particip la ședință, fiind ministru în demisie. Doar 2 membrii au fost pro, iar un membru s-a abținut de la vot. 

09:05 13 membri sunt prezenți la ședința CSM. După o pauză, Fadei Nagacevschi s-a prezentat la ședință.

După o pauză de o săptămână, membrii CSM s-au întrunit în ședință.



Pub