Fadei Nagacevschi nu a fost acceptat la ședința CSM

Ministrul Justiției în demisie, care este și membru al CSM, nu a fost acceptat la ședință de astăzi a CSM. Nagacevschi și-a motivat prezența, după o lungă pauză, prin demersul care l-a expediat în adresa CSM pentru a urgenta procedura de numire a unui judecător la Curtea Constituțională. După lungi dezbateri, membrii CSM au decis să pună la vot dreptul lui Nagacevschi de a participa la ședință, fiind ministru în demisie. Doar 2 membrii au fost pentru, iar un membru s-a abținut de la vot. 

Foto: captură de ecran

„Domnul Nagacevschi am înțeles că are statut de ministru demisionar, da-ți să vedem dacă are dreptul. Anterior au fost mai multe situații în care nu au acceptat să fie la ședință. Solicit să punem în discuții ce împuterniciri are”, a declarat Musteață.

„Susțin cele spuse”, a spus Cernat.

„Pentru ce m-am conectat. Decizia vă aparține, dacă pot sau nu, m-am conectat să vă anunț că am făcut un demers ca să pun în aplicare demersurile constituite și anume să desemneze în final un judecător la CC, nu este în competență deplină, ceea ce afectează situația. Dreptul meu de vot este la discreția voastră. Doar un element, statutul meu de membru este că sunt în demisie sau nu, de a participa am dreptul , daca am dreptul la vot urmează să decideți voi”, a spus Nagacevschi.

Astfel, Dorel Musteața a insistat să se pună la vot, iar dacă Nagacevschi va rămâne la ședință, atunci va pleca el.

Procurorul general a întrebat care a fost practica până acum și dacă miniștri în demisie, sau procorul general interimar a avut dreptul să participe la ședință.

Musteață i-a răspuns că „interimarii” niciodată nu au participat. „Când eram președinte interimar am fost anunțat că nu am dreptul să particip”.

După discuții, s-a pus la vot dreptul său de participare, iar doar 2 membri au votat „pentru”.

După o pauză de o săptămână, Consiliul Superior al Magistraturii s-a convocat în ședință. Stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională este unul dintre subiectele care se regăsește pe ordinea de zi a ședinței.

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a expediat vineri, 9 aprilie, un demers către CSM pentru urgentarea procedurii de numire a unui judecător la Curtea Constituțională.

CSM a publicat lista candidaților care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională. Printre pretendenţii la funcţia de judecător la Curtea Constituţională se numără socialistul Vasile Bolea, expertul Cârnaț Teodor, dar și foști miniștri. 



Pub