Consiliul Europei a răspuns la scrisoarea Zinaidei Greceanîi: Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există majoritate parlamentară

Consiliul Europei a confirmat poziția sa anterioară – Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există majoritate parlamentară. Despre aceasta se menționează în răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi. În scrisoare se face trimitere la un aviz dat în acest sens în iunie 2019, de către Comisia de la Veneția, valabil și pentru situația actuală.

Foto: UNIMEDIA

În răspuns se subliniază că dizolvarea unui Parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției.

Secretarul General face apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor și tuturor părților interesate din Republica Moldova pentru a evita o criză constituțională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară care afectează toate Statele noastre Membre.

Răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a fost remis Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Anterior Speakerul a solicitat Curții Constituționale interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.



Pub