CSS a amânat decizii importante ale CSM: Fotoliul de magistrat constituțional rămâne încă vacant

Consiliul Superior al Magistraturii a amânat chestiunea privind stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională, chiar dacă ministrul în exercițiu al Justiției a solicitat ca examinarea acesteia să fie urgentată.

Foto: UNIMEDIA

CSM a rămas fără cvorum spre finalul ședinței de astăzi, atunci când și urma să fie examinat punctul ce viza funcția de magistrat la Înalta Curte. Asta după ce unul dintre membri, Ion Crețu, nu putea examina această chestiune, fiind unul dintre pretendenții la funcția de judecător constituțional, iar un alt membru – Procurorul General, Alexandr Stoinaoglo, s-a deconectat.

„Alexandr Stoianoglo a plecat la ședința Consiliului Suprem de Securitate”, a anunțat membrul consiliului, Dorel Musteață.

„Și eu am fost invitată, dar nu m-am dus, că…”, a adăugat președinta CSM, Luiza Gafton. 

„Lăsați că peste 10 minute puteți să mergeți, că nu avem cvorum și amânăm ședința”, a adăugat Elena Belei, conferențiar universitar, doctor în drept.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională s-au înscris 16 candidați, printre caredeputatul socialist Vasile Bolea, conferențiarul universitar Alexandru Arseni, câțiva avocați avocați, dar și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu.

La data 9 aprilie, ministrul în exercițiu alJustiției, Fadei Nagacevschi, a expediat un demers către CSM pentru urgentarea procedurii de numire a unui judecător la Curtea Constituțională. Asta pentru ca pe 15 aprilie, când Înalta Curte examineaza demersul de dizolvare a Parlamentului, fotoliul de magistrate să nu mai fie gol.

O funcție de magistrat CC a rămas vacantă, după ce a decedat magistratul Eduard Ababei.


Pub