Maia Sandu respinge acuzațiile în legătură cu răpirea lui Ceaus: „Am avut idee de discuții cu Zelenski, dar era plecat”

Președinta țării, Maia Sandu, respinge categoric orice acuzație că ar fi știut sau a participat în procesul de răpire a judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Subiectul privind răpirea lui Ceaus, totuși, a ajuns să fie discutat la ședința CSS, chiar dacă nu era inclus în ordinea de zi. Sandu susține că „a existat progres în identificarea celor care au fost implicați”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la Cotidianul.md

Foto:

„Am discutat astăzi actualizarea informației pentru că am avut mai multe discuții chiar a doua zi după răpire și cu SIS și cu premierul și cu PG. A existat mai mult progres în identificarea celor care au fost implicați și chiar dacă nu pot să spun mai multe pentru că la PG se investighează, dar multe lucruri au fost spuse și public, de exemplu că sunt implicați cetățeni ai Ucrainei și despre automobilul cu care se suspectează că a trecut în Ucraina, întrebarea a fost cum s-a întâmplat că la câteva ore după ce s-a cunoscut după răpire a fost lăsat un autombil să treacă vama fără să fie controlat aceste automobil, e clar că nu a funcționat protocolul, aceeași întrebare o am pentru SIS care nu a cunoscut din timp că se pune la cel o asemenea răpire. Categoric resping orice acuzație că aș fi știut sau că aș fi participat sunt niște aberații”, a declarat Sandu.

Sandu a mai menționat că echipa sa a încercat să ia legatura cu echipa lui Volodimir Zelensky pentru a avea o discuția, însă nu a avut loc.

Mafrko Shevcenko, ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, ar fi fost invitat la Ministerul de Externe, pe 9 aprilie, iar secretarul de stat Dumitru Socola i-ar fi transmis o notă oficială prin care se cerea ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, scrie presa din Ucraina. Smetaniuk ar fi cel care l-ar fi transportat în portbagajul autoturismului cu numere diplomatice pe judecătorul Nicolae Ceaus, răpit de pe teritoriul R. Moldova.

Pe 3 martie, un bărbat în vârstă de 54 de ani, a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc de locuit din sectorul centru al capitalei. Oamenii legii au fost alertați în jurul orei 13:15 despre acest fapt. Potrivit avocatului Iulian Bălan este vorba despre clientul său, fostul judecător din Ucraina, Nicolae Ceauș, care a cerut azil politic în Moldova.

La scurt timp, poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean. Informația a fost prezentată de ministrul interimar al MAI, Pavel Voicu, în cadrul unui briefing de presă.

Răpirea lui Ceaus a fost discutată de Aureliu Ciocoi cu ministrul de Externe al Ucrainei. Instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea judecătorului Ceaus, iar pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv, locul unde se află Ceaus, țara vecină este disponibilă să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean. 

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Declarația a fost făcută astăzi de către un reprezentant al instituției, pentru portalul hromadske.ua


Pub