MAEIE evită să comenteze declarațiile făcute de ambasadorul României. Batrâncea: „Nimeni de acolo nu are nici caracter, nici voință să vină cu aprecieri față de asemenea comportament”

Deputatul socialist, Vlad Batrâncea, este de părere că declarația făcută de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, depășește cu mult serviciul diplomatic. Declarația, aparent emotivă, trebuie explicată, crede Batrâncea. Mai mult, parlamentatul spune că pentru astfel de incidente există o procedură care pornește de la Ministerul de Externe, însă „nimeni nu are astăzi nici caracter nici voință la minister să vină cu anumite aprecieri concrete față de asemenea comportament a lui domnul Ioniță”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4.

Foto: UNIMEDIA

Evident că nu cred că este corect ca politicienii să de-a anumite aprecieri diplomaților, ambasadorilor, dar și acest mesaj cu mult depășește serviciul diplomatic, normele de conduită și evident sfidează o bună parte a populației RM, care în majoritate sa se declară moldoveni. Și i-aș sugera domnului ambasador să fie mai atent cu asemenea declarații. Istoria trebuie tratată cu respect, atent mai ales atunci când este vorba despre un ambasador care practic își permite să de-a calificative cetățenilor acelei țări în care el de fapt are misiune diplomatică. Probabil a fost una emotivă, mai puțin chibzuită dar ar fi cazul ca domnul ambasador să vină cu anumite explicații.

Pentru asemenea declarații există procedură, trebuie să existe reacție clară a MAEIE, în asemenea situații când ambasadorii admit declarații în acest stil, ei sunt convocați de ministerul de externe pentru a fi aduse anumite explicații pentru a forma poziția MAE față de comportamentul sau declarațiile unui anumit ambasador, dar nu cred că trebuie să ne ascundem după deget. Noi înțelegem foarte bine că și cei de la MAE și diplomații noștri sunt foarte precauți și încearcă chiar și atunci când RM este undeva ofensată public încearcă să mențină un anumit echilibru. Din acest punct de vedere, cred că nimeni nu are astăzi nici caracter nici voință la minister să vină cu anumite aprecieri concrete față de asemenea comportament a lui domnul Ioniță. Îmi pare rău că ministerul nostru nu are dinți, până la urmă care este misiunea acestei instituții”, a declarat Batrâncea.

Un nou scandal diplomatic la Chișinău. Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat, la emisiunea În Profunzime de la Pro tv, că dacă ar „putea deschide centre de vaccinare în ambasade, nicidecum nu i-ar vaccina pe cetățenii moldoveni contra Covidului”. „I-aș vaccina poate contra moldovenismului primitiv sau contra sentimentelor pe care le au, la un moment dat, contra României, știți cu... jandarmul român. Mă deranjează uneori acest lucru”, a declarat diplomatul român. Declarațiile au fost calificate „deloc diplomatice și batjocoritoare la adresa moldovenilor” de către deputatului Partidului Socialiștilor, Grigore Novac, care-i solicită lui Ioniță să-și ceară scuze publice.


Pub