De ce deputatul PSRM a luat decizie singur, „în numele țării”, la EuroNest. Explicăm

Șeful delegației RM la Adunarea Parlamentară EuroNest, socialistul Petru Burduja a hotărât pentru toți membrii delegației că aceștia se vor abține de la procedura de vot a rezoluției Adunării, care are un text destul de „piperat în adresa Rusiei”. Rezoluția prezintă un nou set de priorități a politicii UE cu țările din vecinătatea estică în perioada post-COVID. Pe 9 aprilie, Burduja a expediat o scrisoare copreședinților Adunării Parlamentare EuroNest, în care a afirmat că „Moldova a fost și rămâne fidelă prevederilor dreptului internațional, care stipulează foarte clar respectul integrității teritoriale a statelor în cadrul frontierelor internațional recunoscute, precum și neamestecul în treburile interne”.

Scrisoarea, făcută publică câteva zile mai târziu de deputații din PAS, a fost criticată dur. „Consider că deputatul Petru Burduja și-a depășit grav atribuțiile și mi-a îngrădit libertatea mea de a-mi exercita mandatul de ales al poporului”, a scris Dumitru Alaiba. Împreună cu colegul de fracțiune Mihail Popșoi, aceștia au depus o plângere la procuratură.

Ce conține rezoluția

Ca să întrăm în esență, este de menționat că delegația Parlamentului Republicii Moldova la EuroNest reprezintă țara la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic. Este un instrument ce include delegații parlamentare ale Parlamentului European și parlamentele naționale ale țărilor membre ale Parteneriatului Estic. În prezent, pentru că sunt suspendate relațiile cu Belarus și Azerbaidjan, în adunare rămân doar următoarele țări non-UE: Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Armenia.

Textul rezoluției adoptat în cadrul EuroNest a atras atenția lui Burduja doar pe câteva puncte care ar deranja anumite forțe politice din Moldova, alineate intereselor Federației Ruse. Acestea ar fi:

  1. Svetlana Țihanouscaia este menționată în calitate de reprezentantă a forțelor democratice ale Belarusului.
  2. În rezoluție se spune că „anii 2020 și 2021 au adus noi evoluții în democrație, inclusiv în Belarus și Rusia”.
  3. Se menționează faptul că „Rusia continuă violarea flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și Georgiei, subminând situația din domeniul securității, umanitară și a drepturilor omului, încălcând dreptul internațional în regiunile ocupate din Georgia, Republica Autonomă Crimeea și Estul Ucrainei”.
  4. Rezoluția susține poporul Belarusului și Rusiei, „care suferă în urma brutalității regimurilor autoritare, în demersul lor de schimbare și transformare a țării lor în democrații” și „condamnă acțiunile regimului Lukașenka și falsificarea alegerilor”. De asemenea sunt invitate toate parlamentele europene, Statele Unite, Canada și Japonia să organizeze grupuri „pentru un Belarus democratic”.
  5. Rezoluția exprimă „îngrijorare în privința evenimentelor recente, similare cu cele din Belarus, în contextul organizării alegerilor parlamentare pentru Duma de Stat a Federației Ruse din septembrie 2021”.
  6. De asemenea, se face apel la comunitatea internațională, pentru ca aceasta „să intensifice eforturile  în restabilirea integrității și suveranității teritoriale a Georgiei și Ucrainei în cadrul hotarelor recunoscute la nivel internațional”.

Cine face parte din delegația noastră

Potrivit paginii Parlamentului, din delegația Republicii Moldova la adunarea Parlamentară fac parte 10 deputați: Petru Burduja, în calitate de șef de delegație, și alți trei colegi de ai săi de fracțiune – Ala Dolință, Radu Mudreac și Gaik Vartanean;  democrații Igor Vremea, Ion Leucă și Dumitru Diacov, deputații PAS Mihail Popușoi și Dumitru Alaiba și deputatul PPDA Igor Munteanu.

Din membrii delegației, deputații PAS au declarat deja că nu sunt de acord cu demersul lui Petru Burduja. Contactat de Newsmaker, democratul Dumitru Diacov a menționat că „Avem ce discuta. În plus, sunt copreședintele grupului de lucru pentru Belarus și discuția de acolo nu este foarte plăcută”, iar deputatul Igor Munteanu a punctat că autenticitatea scrisorii „ridică semne de întrebare”.

Din cauza pandemiei de  COVID-19, în prezent adunările EuroNest au loc online. În cadrul fiecărui document, toți deputații au dreptul să-și exprime propriul vot. În cadrul următoarei întâlniri, care va avea loc pe 19-20 aprilie, se va stabili textul final al rezoluției, care este mai mult indicativ pentru instituțiile membre și nu are neapărat un caracter oficial.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.