02:58:02 20.04.2024
Stiri

DOC // Greceanîi a primit RĂSPUNS la scrisoarea adresată secretarului general al Consiliul Europei, prin care argumenta că NU ar exista circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului

Actualitate 13.04.2021 12:34 Vizualizări1990 Autor: Ziarul National
DOC // Greceanîi a primit RĂSPUNS la scrisoarea adresată secretarului general al Consiliul Europei, prin care argumenta că NU ar exista circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului


„Dizolvarea unui parlament prin alegeri și echitabile, pentru exprimarea voinței poporului, este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil, ci doar respectând spiritul și litera Constituției”, se menționează în răspunsul secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul recent al președintelui Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi.

Secretarul general face apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor și tuturor părților interesate din R. Moldova „pentru a evita o criză constituțională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară care afectează toate statele noastre membre”.

Răspunsul secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a fost remis Curții Constituționale a R. Moldova.

În același timp, site-ul Parlamentului R. Moldova a titrat, cu referire la scrisoarea secretarului general: „Consiliul Europei a confirmat poziția sa anterioară – Parlamentul nu poate fi dizolvat, dacă exista majoritate parlamentară”.

Amintim că socialista Zinaida Greceanîi a solicitat autorităților europene să „medieze conflictul instituțional” dintre Parlamentul și Președinția de la Chișinău, acuzând-o pe Maia Sandu că ar încerca „să uzurpeze puterea în stat”. Într-o scrisoare adresată secretarului general al Consiliului Europei, Greceanîi spunea că acum nu ar exista circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului, însă șeful statului insistă asupra acestui fapt.

„Constatăm că în acțiunile președintelui R. Moldova se atestă o tentativă de violare a obligațiilor sale constituționale ca putere neutră, fiind create blocaje instituționale cu consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept”, se arăta în scrisoarea semnată de Zinaida Greceanîi.

De menționat că Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a format o majoritate parlamentară cu Partidul „ȘOR”. Această majoritate insistă ca Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, să fie desemnat de Maia Sandu în calitate de premier. Curtea Constituțională urmează să decidă pe 15 aprilie curent dacă există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după ce Parlamentul a epuizat două încercări de a învesti un guvern.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md