09:43:44 29.03.2024
Stiri

CSM NU a selectat astăzi judecătorul la Curtea Constituțională, așa cum i-a cerut Nagacevschi: Lipsă de CVORUM

Actualitate 13.04.2021 14:22 Vizualizări3318 Autor: Ziarul National
CSM NU a selectat astăzi judecătorul la Curtea Constituțională, așa cum i-a cerut Nagacevschi: Lipsă de CVORUM


Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu au putut selecta, în ședința de astăzi, un magistrat pe care să-l trimită la Curtea Constituțională dintre cele 16 candidaturi care au depus dosarele la concurs.

Șefa interimară a CSM, Luiza Gafton, a anunțat că această chestiune de pe ordinea de zi „nu poate fi soluționată din lipsă de cvorum”. Drept urmare, magistratul la CC va fi selectat „la ședința ulterioară”.

Cel care a remarcat faptul că CSM nu poate examina chestiunea a fost Dorel Musteață.

La ședința de astăzi au participat 10 membri ai CSM, după ce ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a fost exclus, număr suficient pentru a alege magistratul la CC. Totuși, dat fiind faptul că membrul CSM, Ion Crețu, și-a depus dosarul la concurs, acesta nu a putut participa la dezbateri.

CITIȚI și DOC // Socialiștii se GRĂBESC: Solicită CSM-ului să numească un judecător la Curtea Constituțională înainte ca instituția să tranșeze chestiunea dizolvării Parlamentului

La ședința de astăzi a CSM a lipsit procurorul general Alexandr Stoianoglo, care a ales să participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată de președinta Maia Sandu.

În total, la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională, anunțat de Consiliul Superior al Magistraturii, și-au depus dosarele 16 persoane, inclusiv deputatul socialist Vasile Bolea, constituționalistul Alexandru Arsene, fostul șef al Aparatului prezidențial, Ion Păduraru, fosta ministră a Justiției, Victoria Ifdofi etc.



Amintim că Ministerul Justiției, condus de fostul consilier al socialistei Zinaida Greceanîi, a expediat un demers la adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care solicita urgentarea procedurii de numire a unui nou judecător la Curtea Constituțională (CC).

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, acuza CSM-ul că ar „tergiversa” procesul de selectare și numire a unui nou magistrat, după decesul judecătorului Eduard Ababei, și a cerut ca această numire să se producă fie în ședința din 13 aprilie curent, fie pe 14 aprilie să fie organizată o ședință specială.

Curtea Constituțională va examina pe 15 aprilie curent demersul președintelui Maia Sandu privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md