18:46:09 20.04.2024
Stiri

„Satul european”: Acces mai ușor pentru primăriile din R. Moldova la fonduri UE de dezvoltare a localităților

Actualitate 13.04.2021 18:48 Vizualizări1429 Autor: Ziarul National
„Satul european”: Acces mai ușor pentru primăriile din R. Moldova la fonduri UE de dezvoltare a localităților


Președinta Maia Sandu anunță că lucrează la proiectul „Satul european” prin intermediul căruia autoritățile publice locale din R. Moldova vor putea accesa direct fonduri de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea comunităților.

„Scopul nostru comun este să construim comunități puternice și prospere, unde oamenii au oportunități de angajare, acces la apă, canalizare, servicii de sănătate și educație. Din țara noastră pleacă prea mulți cetățeni în căutarea unei vieți mai bune. Ne dorim ca oamenii să rămână în țară, iar cei care au plecat să se întoarcă. Știm că pentru a atinge un asemenea obiectiv trebuie să construim Europa acasă. Visul nostru este să creăm sate și orașe europene aici, în Moldova, și mi-am asumat un angajament ferm în campania electorală să sprijin administrația publică locală în îndeplinirea acestui obiectiv. (...)

Programul „Satul European” la care lucrăm constituie o inițiativă de a combina diverse fonduri și de a simplifica regulile de finanțare, așa încât să crească echitatea și accesul comunităților la finanțare pentru proiecte de dezvoltare locală. De asemenea, ne dorim ca acest fond să sprijine deschiderea afacerilor la nivel local. Criza pandemică a amânat eforturile noastre privind acest program, însă sperăm să-l putem lansa în curând, împreună cu programul de recuperare economică a țării”, a declarat astăzi Maia Sandu, în cadrul Reuniunii anuale a Adunării Generale a Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Sud-Est (NALAS).

Șefa statului a adăugat că și descentralizarea fiscală este esențială în implementarea proiectelor la nivel local pentru a putea rezolva problemele cetățenilor.

„Cred cu tărie că o administrație publică locală independentă și puternică este un pilon important al democrației. În acest sens, voi continua să sprijin independența APL și să muncesc pentru construirea unei justiții și a unei procuraturi independente și responsabile. Vom continua eforturile noastre de a asigura descentralizarea și de a crește independența financiară a autorităților locale”, a promis șeful statului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md