Masa rotundă „Formula unei cariere de succes pentru un chimist”

4

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la fondarea facultății de Chimie și Tehnologie Chimică a Universității de Stat din Moldova. În toți acești ani facultatea și-a îndeplinit cu brio menirea și a format generații de chimiști, profesori de chimie, tehnologi, biofarmaciști. Orice aniversare este un prilej de a exprima respectul pentru întregul colectiv al facultății: studenți, laboranți, cercetători științifici, cadre didactice – toți cei care prin eforturi mari, finanțe modeste, dar cu un entuziasm nemărginit au creat performanțe multiple, edificând cea ce reprezintă astăzi Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică.

Masa rotundă cu genericul „Formula unei cariere de succes pentru un chimist”, care a avut loc în data de 9 aprilie 2021, a fost o întâlnire a studenților și cadrelor didactice de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică cu absolvenții: dna VELIȘCO Nadejda, dr. conf., șefă Direcție politici în domeniul învățământului superior, MECC; dna ARÎCU Aculina, dr. hab., conf., directoare Institutul de Chimie; dna MUNTEANU Svetlana, dr. conf, vicedirectoare generală (2010-2016) la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală; dna STURZA Rodica, dr. hab., șefă Departamentul Oenologie și Chimie, UTM, directoare (2007-2014) Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei alcoolice; dl BULIMESTRU Ion, dr. conf, șef Departament Chimie, USM și dna BÎRCĂ Maria, dr. conf, șefă adjunctă Departament Formare Continuă, USM, transmite usm.md.

Invitații Mesei rotunde și-au adus aminte cu drag de anii de studenție și de profesorii lor, mulțumindu-le pentru tot ce le-au oferit, menționând că le sunt datori pe viață, deoarece ei i-au învățat să învețe! Merită un mare mulțumesc și laboranții ce au pus umărul la amenajarea laboratoarelor și la buna funcționare a lucrărilor practice. Toți vorbitorii au subliniat că au avut marele noroc de a-și face studiile la facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a USM!
Dna Nadejda Velișco, fiind convinsă că viitorul ţării, competitivitatea şi prosperitatea ei depind de calitatea resurselor umane, condiţionată, în primul rând, de accesul şi calitatea sistemului de educaţie, a relatat despre experiența personală de participare la reforma învățământului superior prin care s-a reușit: reforma curriculară, dezvoltarea guvernanţei universitare, fortificarea celor trei cicluri de studii – licenţă, masterat și doctorat; dezvoltarea mecanismului naţional de asigurare a calităţii; ajustarea formării specialiștilor la necesităţile pieţei muncii. Dna Velișco a apreciat și beneficiile procesului Bologna pentru absolvenții universităților din Moldova, diplomele cărora acum sunt recunoscute și peste hotare.

Dna Aculina Arîcu a invitat viitorii absolvenți să intre în lumea miraculoasă a cercetărilor științifice și ne-a intrigat, povestind despre unele cercetări științifice și elaborările practice rezultate. De exemplu, utilizând procedeul de ozonizare, a fost obţinut un şir de compuşi cu miros puternic de ambră care şi-au găsit o largă utilizare în calitate de aromatizanţi în industria parfumurilor. Tărâmul științific oferă largi perspective tinerilor chimiști.

Dna Svetlana Munteanu a menționat că proprietatea intelectuală cuprinde diverse obiecte care rezultă din creativitatea umană, indicând multiplele beneficii economice și potențialul enorm pe care îl posedă, importanța acestora pentru țara noastră și cât vom avea de câștigat dacă vom dezvolta acest sistem. Acest domeniu este într-o evoluție continuă și trebuie să fii mereu la curent cu noutățile, să studiezi, să analizezi, să vezi ce poate fi îmbunătățit. Dumneaei a invitat studenții la un ciclu de prelegeri în cadrul cursului de instruire pentru consilieri în proprietate intelectuală.

Dna Rodica Sturza a comunicat că a muncit cu abnegație pe tărâmul științific, dar și cel didactic, cultivându-le tinerilor cercetători pasiunea pentru activitatea de cercetare și însoțindu-i cu drag pe calea științei pentru a spori eficiența cercetărilor din Republica Moldova, în special în domeniul căruia s-a dedicat – biotehnologii alimentare și siguranța alimentelor. Anume acest domeniu și oferă largi perspective de angajare în câmpul muncii tuturor absolvenților chimiști.

Dl Ion Bulimestru a oferit date despre domeniile de angajare a absolvenților de succes ai facultății și în țară și peste hotarele ei, ajungând la concluzia că un chimist prin muncă și efort se poate regăsi în orice domeniu de activitate.
Dna Maria Bîrcă a arătat necesitatea și beneficiile învățării pe parcursul întregii vieți, ce ar trebui să devină o sarcină cotidiană pentru fiecare profesionist care își ia în serios munca.

Participanții la masa rotundă au încercat să elaboreze Formula unei cariere de succes pentru un chimist.

Studenții facultății au salutat participanții cu propriile creații în versuri, scrise în limbile română și rusă.

Toți participanții Mesei rotunde „Formula unei cariere de succes pentru un chimist” i-au urat facultății de Chimie și Tehnologie Chimică să fie și la aniversarea de 100 de ani tânără, modernă, dotată și solicitată!

Autoare: Bîrcă Maria, dr.conf, șefă adjunctă Departament Formare Continuă, USM


Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente