Aventură, istorie și ficțiune. Vezi ce cărți citește Alex, un copil de 10 ani

0-02-0a-13455822c8de8de436c5376e5425fe8208cb6a65a0be51347fc8c4369af47cb9_11998c09
Foto: csrmindset.ro

Alex are 10 ani, iar anul acesta, absolvă clasa a IV-a. Pentru că este unul dintre cei mai tineri cititori #diez, l-am întrebat pe Alex ce cărți le-ar recomanda altor tineri de diferite vârste să citească, întrucât știm că este pasionat de lectură. Mai jos, vedeți recomandările lui Alex.

Cuore. Inimă de copil (Edmondo de Amicis)

Cuore este povestea unui băiețel de clasa a III-a. Pe parcursul unui an școlar, chiar din prima zi, el își notează într-un caiet tot ceea ce i se întâmplă și ce impact au evenimentele asupra sa. Mai apoi, tatăl său scrie o carte încercând să nu schimbe cuvintele și gândurile fiului. După o vreme, când ajunge la gimnaziu, băiatul recitește jurnalul și îl completează cu amintiri din trecut.

Vânătorii de comori (James Patterson)

Bick, Beck, Tommy și Storm, copiii familiei Kidd, au crescut călătorind în jurul lumii, făcând scufundări la mare adâncime și ajutându-i pe părinții lor, doi vânători de comori celebri, să scoată la suprafață monede și lingouri de aur, bijuterii, arme și alte obiecte de preț aflate pe epavele scufundate de secole în ocean. După ce soții Kidd dispar în împrejurări care ridică multe semne de întrebare, cei patru frați se trezesc în căutarea celei mai însemnate comori din viața lor.

Astfel, trebuie să lupte împreună împotriva unor pirați foarte periculoși și a unui rival fără scrupule, ghidați de niște indici care îi vor ajuta să dezlege misterul celor întâmplate cu părinții lor.

Aventurile lui Tom Sawyer (Mark Twain)

Copilul sărac și orfan Tom Sawyer este crescut împreună cu fratele său vitreg Sid și cu verișoara Mary de mătușa Polly în satul american St. Petersburg, de pe malul fluviului Mississippi, denumire fictivă a orașului natal al autorului – Hannibal, Missouri. În roman apare și Huckleberry Finn, un prieten de-al lui Tom, sclavul negru Jim, precum și Joe Indianul, un răufăcător căutat de autorități.

Sid, un copil model, îl pârăște la fiecare ocazie pe fratele său neastâmpărat Tom. Acesta chiulește de la școală ducându-se la scăldat, se bate cu alți copii și se împrietenește cu Huckleberry Finn, un vagabond al cărui tată este un bețiv. Tom, în peripețiile sale, este în căutare de comori. Cu această ocazie, este martorul unei crime comise în cimitir. În cele din urmă, Tom îl descoperă pe Joe Indianul într-o peșteră. Cu ajutorul lui, răufăcătorul este prins de autorități, iar Tom este sărbătorit ca erou.

Autorul prezintă cu simpatie, înțelegere și umor aventurile personajului său principal, o povestire care îl face pe cititor să-și reamintească de zilele fericite și fără griji ale copilăriei sale.

Împăratul Muştelor (William Golding)

Un grup de copii scapă cu viaţă din catastrofa prăbuşirii unui avion şi încearcă să supravieţuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Însă ceea ce ar putea fi aventura vieţii lor, o nouă experiență departe de adulţi şi de regulile acestora, se transformă într-un coşmar ucigător de visuri: ura ia locul inocenţei şi crima se înstăpâneşte peste o lume care-şi rătăcește busola. O parabolă de o forţă incredibilă, care ne oferă un răspuns deopotrivă crud şi realist la întrebarea: „Este libertatea absolută calea spre paradis?”.

O călătorie spre centrul Pământului (Jules Verne)

În acest roman, Jules Verne ne descrie neobișnuita expediție a profesorul Otto Lidenbrock. Inspirat de descoperirea unui misterios pergament antic, el decide să exploreze centrul planetei. Savantul este însoțit de nepotul sau Axel și de o călăuză pe nume Hans. Aceștia pătrund în lumea subterană prin craterul unui vulcan stins și înaintează tot mai mult spre centrul Pământului. Interiorul planetei l-au văzut printr-o lume fantastică, plină de grote, pasaje de trecere, tuneluri și puțuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente