„Obținut ilicit”. Un vameș nu poate să justifice aproape un milion de lei

Ilie Gulca
13/04/2021

O casă, un teren și trei automobile, conturi bancare cu numerar și mijloace financiare din transferuri internaționale. Toate acestea au fost obținute de un inspector al Direcției investigarea fraudelor vamale a Serviciului Vamal, Valentin Rusu, doar din salariu. Acum el riscă să rămână fără aproape un milion de lei din cauza că nu își poate demonstra în fața Autorității Naționale de Integritate (ANI) aproape un milion de lei.

Inspectorul de integritate a constatat în cadrul unui control, pentru perioada 2013–2020, că Valentin Rusu nu a putut să își justifice peste 2 milioane de lei.

„În 2013–2016, vameșul și membrii familiei sale au înregistrat o diferență de aproximativ 1.248.000 de lei între proprietatea dobândită și veniturile obținute. În 2016–2020, inspectorul de integritate a depistat o diferență în valoare de peste 934.000 de lei între averea dobândită și veniturile obținute de către angajatul Serviciului Vamal împreună cu familia”, detaliază un comunicat al Autorității.

Vameșul nu a putut să justifice proveniența acestor sume de bani. Prin urmare, inspectorul de integritate a considerat că aceste sume au fost obținute în mod ilicit.

Inspectorul de integritate a remis un denunț Procuraturii Generale în vederea examinării aspectelor cu privire la evaziune fiscală săvârșită de o persoană fizică, îmbogățire ilicită și fals în declarații. Mai mult, inspectorul a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să inițieze un control fiscal în cazul lui Valentin Rusu și soției acestuia.

Mai mult, dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, Rusu riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani.

Ilie Gulca
13/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii