Procuratura Generală reacționează la acuzațiile lui Ghenadie Pavliuc: „Tot ce ne interesează este ca justiția să funcționeze corect și în limitele legii”

Anticoruptie.md
13/04/2021

Procuratura Generală a reacționat la acuzațiile vicepreşedintelui Judecătoriei Chişinău, Ghenadie Pavliuc, că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ar persecuta judecătorii incomozi şi i-ar promova pe cei loiali ca să îi poată controla. Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, purtătoarea de cuvânt a PG, Maria Vieru, a precizat că Procuratura nu mai este părtaș la acțiunile de intimidare și filare a anumitor judecători, specifice statului capturat, care erau valabile anterior.

„Comentariile Procuraturii Generale la acuzațiile anterioare ale judecatorilor din cadrul Judecătoriei Ciocana, precum și ale altor subiecți, cu referire la tentativele concertate de discredidare a Procuraturii, a conducerii instituției și subminarea anchetei pe dosarele de rezonanță, acoperă și acest caz. Nu e secret că nici procurorul general și cu atât mai mult, adjuncții săi, nu au competențe de promovare a judecătorilor în funcții, aceasta fiind prerogativa exclusivă a CSM.

La fel, fără corespondent în realitate este și faptul intimidării și filării anumitor judecători, or practicile anterioare, specifice statului capturat, când mulți erau filați și interceptați illegal nu mai sunt valabile. Procuratura nu mai este părtaș și promotor al acestor fărădelegi. Ce ține de rezervele pe care le are Procuratura față de prestația judecătorilor de instrucție, nu le-am ascuns niciodată și în acest sens vorbesc multiplele decizii ale Curții de Apel prin care au fost satisfăcute recursurile procurorilor împotriva încheierilor apreciate ca fiind ilegale, ale Judecătoriei Ciocana.

Totodată, considerăm că prin Decizia Curții Constituționale nr.32 din 25 martie 2021 prin care de fapt a fost admisă posibilitatea contestării încheierii judecătorilor de instrucție și deciziilor Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție se va ridica calitatea actului de justiție și se va unifica practica judiciară pe segmentul controlulu judiciar al fazei prejudiciare. Tot ce ne interesează este ca justiția să funcționeze corect și în limitele legii, iar drepturile omului să primeze”, a declarat Maria Vieru pentru portalul Anticoruptie.md.

Amintim că vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, a adresat luni o scrisoare şefului statului, președintelui Parlamentului, conducerii Consiliului Superior al Magistraturii şi Serviciului de Informaţii şi Securitate în care susţine că este persecutat la comanda lui Stoianoglo şi a unor adjuncţi de-ai săi „în legătură cu refuzul de a colabora şi a le executa indicaţiile”.

Magistratul mai declara că procurorul general urmăreşte înlăturarea sa din funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău pentru ca să poată controla oficiul Ciocana, unde sunt judecătorii de instrucţie. Şeful oficiului Ciocana al Judecătoriei Chişinău a precizat că la comanda procurorului general a fost pornit şi în privinţa sa un dosar penal pentru divulgarea datelor despre urmărirea penală. 

Precizăm că în cadrul ședinței de marți a CSM, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu a înaintat niciun demers privind solicitarea acordului pentru urmărirea penală a judecătorului Pavliuc.

Anticoruptie.md
13/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii