image
Sursa foto: jurnal.md

Averea șefilor de la Curtea de Apel Chișinău: Apartamente, automobile de lux și donații de zeci de mii de euro

Apartamente de milioane, automobile de lux și donații de zeci de mii de euro pentru studiile copiilor. Asta au raportat șefii de la Curtea de Apel Chișinău în declarațiile lor de avere și interese personale. De departe, cele mai multe achiziții și tranzacții le-a efectuat președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima.

Anul 2020 a fost unul prosper pentru Vladislav Clima, notează portalul Anticorupție.md. Familia judecătorului a devenit proprietară a unui apartament de 193,8 metri pătrați, în valoare de 1 milion 463 de mii de lei, după ce Vladislav Clima a vândut două apartamente și s-a ales cu 1,2 milioane de lei. Unul dintre cele două imobile a fost vândut Verei Siminel, soacrei judecătorului. Femeia și-a ajutat și nepotul, livrând 2.250 de euro pe contul fiului magistratului, Vlad-Tudor Clima, drept sprijin pentru achitarea studiilor. Tânărul a primit cu același scop alte 29.300 de euro de la fratele și de la tatăl judecătorului, adică de la bunicul său.

În același timp, Nicolae Clima și-a ajutat fiul magistrat și pentru dobândirea cotei-părți dintr-un imobil, transferând 10.000 de euro în contul lui Vladislav Clima. Veniturile din salariu și din activitatea didactică ale președintelui Curții de Apel Chișinău au constituit, în 2020, 376 de mii de lei.

Vicepreședintele Curții de Apel Chișinău, Nelea Budăi, a schimbat anul trecut un Range Rover (pe care l-a vândut cu 240 de mii de lei) pe un autoturism Toyota Land Cruiser Prado, de patru ori mai scump. Automobilul nou-nouț a costat 846.253 de lei. Pentru a-și permite achiziția, Nelea Budăi a împrumutat 15 mii de euro de la o persoană fizică, fără dobândă, sumă pe care s-a angajat să o restituie în anul curent. Din salariu, activitatea didactică, alocații, pensii și indemnizații, Nelea Budăi și soțul său au încasat anul trecut peste 600 de mii de lei.

Spre deosebire de colegii săi, vicepreședintele Curții de Apel, Iurie Iordan, nu a făcut achiziții importante în 2020, potrivit declarației lui de avere. Iurie Iordan ul a obținut anul trecut un salariu de 373 de mii de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: