Raport 2020: Pandemia de Covid a adâncit sărăcia și a înrăutățit situația privind drepturile omului în Moldova

Anul trecut, în Republica Moldova s-au produs multiple încălcări ale drepturilor omului și au fost impuse limitări exagerate care au condus la afectarea unor libertăți și a proceselor democratice. Criza Covid-19 a condus la adâncirea sărăciei, creșterea inegalităților, discriminări structurale și consolidate, la înrăutățirea situației privind drepturile omului. Raportul respectiv cu privire la respectarea drepturilor omului în 2020 a fost făcut public de către Oficiul Avocatului Poporului. 

Foto: Black News

Potrivit raportului, pandemia a scos în evidență zonele nevralgice ale sistemului drepturilor omului din Republica Moldova iar autoritățile nu întotdeauna au putut face față provocărilor apărute din cauza gestionării ineficiente a situației sau a deficiențelor de sistem care nu au permis adoptarea de acțiuni prompte și adecvate. Deciziile autorităților în gestionarea crizei de sănătate au fost influențate mai mult de factorul politic și mai puțin de specialiștii în domeniu. Autoritățile, în lini mari, nu au ținut cont de abordări bazate pe drepturile omului. 

Cele mai mari probleme au fost legate de asigurarea dreptului de acces la servicii medicale, la informații de interes public, asigurarea dreptului la muncă și la un trai decent, la libera circulație, la libertatea exprimării și a întrunirilor. În gestionarea pandemiei de Covid-19, autoritățile, în linii mari, nu au ținut cont de abordări bazate pe drepturile omului. 

De asemenea, în raport se menționează că în anul 2020 s-au produs mai multe evenimente care au contribuit la restrângerea spațiului democratic în R. Moldova. Printre acestea nu pot fi trecute cu vederea atacurile și intimidările la adresa presei independente și a sectorului asociativ; procesul decizional netransparent și neparticipativ;  adoptarea în Parlament a unui set de acte legislative fără de respectarea procedurii legislative; perpetuarea și menținerea în spațiul public a discursului de ură; proces electoral cu multe nereguli; menținerea unei justiții selective și impunitatea pentru unele încălcări ale drepturilor omului. Toate acestea au avut efecte negative asupra încrederii publicului în instituțiile democratice din țara noastră.

La fel Avocații Poporului sunt de părere că pandemia Covid-19 a accentuat și mai mult necesitatea identificării și implementării unor alternative privind exercitarea dreptului la vot, cum ar fi votul electronic sau votul prin corespondență.


Pub