60 de ani de la primul zbor în spaţiu, realizat de cosmonautul Iurii Gagarin. Ce video a creat Google cu această ocazie

Astăzi se împlinesc 60 de ani de la primul zbor al unui om în cosmos. Marcarea acestei zile la nivel internaţional are rolul de a aminti despre începutul epocii spaţiale pentru specia umană, despre contribuţia marcantă a tehnologiei şi ştiinţei spaţiale în atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă şi de consolidare a nivelului bunăstării oamenilor şi statelor.

Foto:

La 12 aprilie, în anul 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om în spațiu și primul om care a ajuns pe orbita Pământului. În acea zi avea loc primul zbor din lume al unui cosmonaut, la bordul navei „Vostok I”. Zborul a durat 180 de minute. Vostok 1 a decolat de pe cosmodromul din Baikonur, Kasakhstan, la ora 7 si 7 minute, a efectuat un zbor de 1 ora si 48 de minute în jurul Pământului, la o altitudine de 250 km și a revenit pe Pământ in jurul orei 8 si 50 de minute în apropiere de Saratov (aproximativ 700 de kilometri de Moscova).

Iuri Gagarin a devenit atunci erou al Uniunii Sovietice, dar nu i s-a mai permis să zboare în spațiu. A murit la vârsta de 34 de ani, în timpul unui exercițiu de antrenament, când avionul său s-a prăbușit. Numele său a fost dat unui crater de pe Lună. De-a lungul anilor, pentru moartea primului om ajuns în spațiu s-au vehiculat mai multe explicații, de la o schimbare rapidă în inaltime pentru a evita un obiect, interferența cu o altă aeronavă și până la privarea de oxigen în cabină. Potrivit documentelor, de vină a fost o eroare de pilotaj, comisă pentru a evita o sondă atmosferică.



„Astăzi, marcăm 60 de ani de la primul zbor al omului în cosmos!
Fapta eroică a lui Iurii Gagarin este prilej de mândrie nu doar pentru oamenii din Rusia, dar și pentru cetățenii multor alte țări, pe care el le-a vizitat după data de 12 aprilie 1961.
Ne amintim de vizita lui Gagarin în Moldova, din luna octombrie 1966. O stradă din centrul orașului Chișinău a fost numită în cinstea sa.
Primul cosmonaut din istorie a vizitat și renumitele beciuri de la Cricova, unde în timpul excursiei în galeriile subterane s-a rătăcit, iar ulterior a lăsat un mesaj în cartea oaspeților de onoare, unde a scris o frază devenită arhicunoscută: „E mai simplu să zbori în cosmos decât să ieși din beciurile de la Cricova!”, a scris Igor Dodon, pe Facebook.

Și Zinaida Greceanîi a venit cu un mesaj de Ziua Mondială a Aviației și Ziua Cosmonauticii.
„Întreaga lume își amintește astăzi de primul zbor al unui om în spațiu - eveniment ce a transformat conștiința umană. Acest eveniment glorios a trecut prin vremuri și cataclisme, dar a rămas la fel de prețios memoriei noastre, cum a fost scump inimilor a milioane de oameni sovietici acum 60 de ani în urmă.

Probabil, foarte mulți, ca și mine, sunt mândri să se asocieze cu acest eveniment. Sunt mândri că Moldova și-a adus contribuția la explorarea spațiului și că pilotul-cosmonaut Iuri Gagarin, eroul Uniunii Sovietice, prima persoană care a zburat în cosmos, a iubit sincer republica noastră. A fost și este eroul nostru!”


Pub