Cum comentează Ministerul Apărării al Ucrainei informația privind implicarea agenților ucraineni în răpirea lui Ceaus

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Declarația a fost făcută astăzi de către un reprezentant al instituției, pentru portalul hromadske.ua

Foto: colaj/ telegram/Index

„Respingem informațiile despre implicarea Direcției principale de informații în răpirea lui Ceaus. Credem că aceasta este o provocare a serviciilor speciale rusești pentru a discredita informațiile militare din Ucraina și pentru a încurca cele două popoare frățești ”, a spus Andriy Chernyak, reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina.

Persoane asociate cu agențiile ucrainene de informații și de organele de drept ar putea fi implicate în răpirea lui Nicolae Ceaus. Cel puțin asta susțin jurnaliștii de la Rise Moldova, care împreună cu cei de la Slidstvo.Info din Ucraina, au încercat să afle detalii în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean. În această poveste, unele dintre persoanele implicate ar fi folosit documente false pentru a traversa frontiera. 

Pe 3 martie, un bărbat în vârstă de 54 de ani, a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc de locuit din sectorul centru al capitalei. Oamenii legii au fost alertați în jurul orei 13:15 despre acest fapt. Potrivit avocatului Iulian Bălan este vorba despre clientul său, fostul judecător din Ucraina, Nicolae Ceauș, care a cerut azi politic în Moldova.

Nicolae Ceaus ar fi extorcat o mită în valoare de 150.000 de dolari în anul 2016. S-a întâmplat în cadrul unei cauze penale pentru trafic de droguri, iar judecătorul ar fi ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. În martie 2017 acesta a fost reţinut la Chişinău.

La scurt timp, poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean. Informația a fost prezentată de ministrul interimar al MAI, Pavel Voicu, în cadrul unui briefing de presă.

Răpirea lui Ceaus a fost discutată de Aureliu Ciocoi cu ministrul de Externe al Ucrainei. Instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea judecătorului Ceaus, iar pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv, locul unde se află Ceaus, țara vecină este disponibilă să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean. 


Pub