Principală  —  IMPORTANTE   —   Peter Michalko, despre răpirea fostului…

Peter Michalko, despre răpirea fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus: „Este nevoie de o investigație corespunzătoare”

Șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, susține că trebuie să se investigheze corespunzător modul în care a fost răpit fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus de pe teritoriul R. Moldova.

Declarația a fost făcută luni, 12 aprilie, de către șeful Delegației UE în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Peter Michalko susține că, după acest caz, este important ca cetățenii R. Moldova să se asigure că țara este funcțională.

„Cei care trebuie să investigheze acest caz, trebuie să-și facă de lucru. Asta nu este ceva pentru o luptă mediatică, o conferință de presă. Este nevoie de o investigație corespunzătoare. Este necesar ca oamenii să se asigure că țara este funcțională. În R. Moldova au mai existat cazuri de așa natură.

Oamenii au fost răpiți de către necunoscuți de mai multe ori. Cazul profesorilor turci a fost un caz foarte urât, atunci când statul a expulzat oameni care au trăit aici cu familii, fără să aibă un motiv și cu încălcarea gravă a drepturilor, ceea ce a constatat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. R. Moldova a fost condamnată pentru acest caz. Dar asta nu va repara viața acestor oameni și a familiilor lor”, a declarat Michalko.

Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, a anunțat sâmbătă, 3 aprilie, într-un live pe Facebook, că magistratul a fost răpit la Chișinău, de un grup înarmat de persoane.

Luni, 5 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe Facebook în legătură cu răpirea magistratului ucrainean, în care a menționat că „este inadmisibil ca în R. Moldova să dispară oameni” și a cerut acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție.

Tot luni, 5 aprilie, Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a emis un comunicat în care a menționat că instituția neagă orice implicare în răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane. În comunicatul emis de SIS, se menționează că se monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

La 10 martie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins solicitarea lui Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 prin care i s-a refuzat azil politic până la examinarea recursului. În același timp, CSJ nu s-a pronunțat, deocamdată, asupra solicitării de a casa decizia instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.

În luna martie 2017, magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat cu R. Moldova, în Ucraina fiind cercetat penal. La moment, acesta locuiește la Chișinău.

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat.

Din cauza imunității de judecător el nu a putut fi reținut imediat, dar abia în septembrie, când Rada Supremă de la Kiev și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui în fața legei. Doar că autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi.

Judecătorul cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz.