Cum funcționează vaccinul chinez cumpărat de Moldova. Explicăm

Pe 9 aprilie, la final de zi de lucru, autoritățile din Republica Moldova au anunțat despre faptul că urmează să achiziționeze 400 de mii de doze de CoronaVac ale producătorului chinez SINOVAC. Potrivit comunicatului, compania chineză a fost singura care a răspuns solicitărilor făcute de Centrul pentru Achiziții Publice în Sănătate. Deși este folosit pe larg în mai multe țări, acest vaccin nu are o reputație prea bună și este administrat mai mult din cauza lipsei de alternativă.

Cum funcționează vaccinul

Vaccinul CoronaVac funcționează pe un principiu vechi, folosit de multe alte vaccinuri, și anume – se ia o formă inactivă și inofensivă a virusului Covid-19 și se inserează în organism pentru a provoca un răspuns al sistemului imunitar și implicit, a da capacitate organismului de a genera anticorpi. Spre deosebire de acesta, AstraZeneca folosește un adenovirus de cimpanzeu, Sputnik V – doi adenoviruși umani, iar Pfizer – țepușa proteică a virusului Covid-19.

„Este un vaccin tradițional. Asta înseamnă că de la o persoană bolnavă se culege material biologic, de obicei plasmă sau sânge. Din el se extrage virusul, care este multiplicat în laborator, ca la incubator. După ce se obține o cantitate mare de virus, el se inactivează cu anumite produse chimice ca să nu genereze boala. În schimb, proteinele țepușă, cele responsabile de generarea imunității, rămân. Altfel spus, virusul inactivat nu se poate multiplica. Atunci când se introduce o doză de acest vaccin, organismul citește proteinele și produce imunitate printr-o metodă naturală. Este practic ca și cum ai avea virusul, fără să-l ai”, spune Ala Tocarciuc, expertă în politici de sănătate.

Avantajul versiunii chineze este că nu necesită temperaturi joase de păstrare, prin urmare – nu are costuri mari din punct de vedere logistic.

Istoria Sinovac

Fondatorul Sinovac este Yin Weidong, un medic care şi-a început cariera în anii ‘80 în oraşul Tangshan din nordul Chinei, unde a început prin investigarea epidemiilor de hepatită, fiind angajat în agenţia municipală de sănătate. În 1999, Yin a reuşit să dezvolte primul vaccin chinez împotriva hepatitei A, iar în 2001 a fondat compania Sinova în Beijing pentru a-şi putea extinde cercetările şi asupra altor vaccinuri.

La scurt timp după fondarea companiei, China s-a confruntat cu epidemia de SARS, o boală mult mai puţin contagioasă decât Covid-19, care a omorât circa 600 de persoane în China în perioada 2002-2004. Acest virus a dispărut în mare parte în 2004, ceea ce înseamnă că vaccinul Sinovac nu a fost niciodată necesar cu adevărat.

La mai bine de un deceniu şi jumătate de la SARS, Sinovac a descoperit că munca depusă pentru vaccin atunci ar putea fi utilă împotriva noului coronavirus – Covid-19. În iulie 2020, Yin a declarat că SARS şi Covid-19 sunt ca „fraţii”, iar Sinovac a utilizat cercetările SARS pentru a dezvolta un vaccin împotriva Covid-19.

Îndoieli asupra eficienței

Practic, la baza notorietății acestui vaccin stau patru țări. În primul rând este vorba de China, unde a fost testat acest vaccin inițial, Chile – țară care a trecut prin cea mai avansată campanie de vaccinare de pe continentul sud-american, Brazilia – țară lovită crunt de pandemie, și Turcia.

Un studiu efectuat în Chile a arătat că serul chinezesc CoronaVac oferă o protecție de 56,5% la două săptămâni de la a doua doză și de 27,7% – în timpul primelor două săptămâni de la efectuarea acesteia.

Însă, în cele 28 de zile dintre prima doză și rapel, vaccinul are o eficacitate de doar 3%. Eficacitatea redusă a vaccinului a fost recunoscută recent și de oficialii chinezi. „Vaccinurile chinezești nu au o rată mare de protecție”, a spus Gao Fu, director al Centrelor pentru Control Epidemic Chineze, la o conferință din orașul chinez Chengdu.

La începutul anului 2021, un studiu făcut pe 13 mii de voluntari din Brazilia arăta că vaccinul are o eficiență de 78% împotriva cazurilor simptomatice care necesită asistență medicală și 100% împotriva cazurilor moderate și severe. În general, eficacitatea lui era de 50,38% în toate cazurile (ușoare, moderate și severe).

În martie 2021, un studiu făcut în Turcia arăta că vaccinul are o eficacitate de 83,5%. Eficacitatea era de 100% în cazul celor spitalizați sau severe.

Potrivit oficialilor chinezi, cifrele diferă din cauza că în studiul făcut de brazilieni, de exemplu, care au dat valoarea de 50,4%, au fost incluse cazuri de diferite grade de severitate, mai multe decât sunt făcute de obicei în cazul Pfizer, Moderna sau alte vaccinuri dezvoltate în țările occidentale. Respectiv, dacă în cazul ultimelor se iau în calcul cazuri ușoare, moderate și severe, în studiul brazilian au fost incluse și cazurile asimptomatice, foarte ușoare, ușoare, moderate și severe. Același institut brazilian a menționat că vaccinul este efectiv contra a trei tulpini Covid-19 – britanică, sud-africană și braziliană.

Experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc spune că în primul rând trebuie de văzut rezultatele la nivel local, deoarece în fiecare regiune sunt particularități specifice. „Se fac studii. Toți cei vaccinați în august-septembrie anul trecut sunt încă testați, ca să vadă cât durează imunitatea”, menționează experta.

Marea problemă este că pentru a avea rezultate concludente în privința eficacității sunt necesari ani, indiferent de tipul de vaccin.

Unde mai este folosit?

În ciuda eficienței reduse, vaccinul CoronaVac a ajuns și este utilizat într-un număr mare de țări, mai ales din Asia de Sud-Est și America Latină.
În Europa, Albania a început campania de vaccinare cu CoronaVac, iar Ucraina a aprobat de curând folosirea acestui vaccin.

Potrivit unui studiu făcut de iData în luna martie, doar 0,5% din respondenți au menționat că ar prefera să se vaccineze cu un vaccin chinez. Totodată, 21,32% au spus că nu contează tipul de vaccin. Cei mai mulți au menționat Sputnik V (35,42%), Pfizer (18,96%) și AstraZeneca (9,25%).

„Important este că ne vaccinăm. Ținând cont de faptul că la nivel global nu ajung vaccinuri, trebuie să ne bucurăm că o să avem măcar un tip de vaccin. Și sper că asta se va întâmpla într-un timp cât mai apropiat”, a mai spus Tocarciuc.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.