De ce mai mulți copii se infectează cu COVID-19. Explicăm

Autoritățile din Republica Moldova bat alarma. În ultimele luni, tot mai mulți copii se infectează cu COVID-19.

„Infecția COVID-19 întinerește. Avem tot mai mulți copii infectați. Specialiștii din domeniu vorbesc de mai multe cazuri de agravare în rândul copiilor și al gravidelor. De aceea și copiii ar trebui să respecte normele de protecție pentru a nu se infecta și pentru a nu transmite virusul adulților”, a declarat Tatiana Zatîc, secretara de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei conferințe de presă. 

„Avem 12.528 de cazuri de COVID-19 la copii, lucru care anterior nu se întâmpla. Până a importa tulpina britanică în Republica Moldova, copiii practic nu manifestau boala”, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi după ședința Centrului Unic de Comandă al Stării de Urgență. Potrivit lui, 53% din copiii infectați au vârsta cuprinse între 11 – 17 ani. 

Cu toate acestea, tot mai mulți părinți se arată nemulțumiți că elevii trebuie să învețe online, motivând calitatea proastă a studiilor în acest format. 

Virusul s-a răspândit peste tot

Totuși, de ce virusul care a infectat peste 241 de mii de oameni din Republica Moldova a început să se răspândească pe larg și în rândul copiilor? 

Unii spun că de vină este noua tulpină britanică, care se răspândește mai repede. Dar sunt și cei care susțin că virusul este pur și simplu răspândit peste tot, ceea ce face aproape imposibil ca cei mici să nu se infecteze.

Victoria Bucov este doctoră habilitată în științe medicale și cercetătoare principală a Agenției Naționale de Sănătate Publică. Ea este specializată în infecții, epidemie și modul de răspândire a virușilor. Specialista susține că în cei doi ani de pandemie, COVID-19 a reușit să ajungă peste tot și să afecteze cea mai mare parte a populației, inclusiv și copiii. „În ultimele luni s-a intensificat procesul epidemic. Sunt prea multe cazuri de infectare și virusul se răspândește în rândul întregii populații, indiferent de vârstă. Tulpina britanică este una dintre modificări, ceea ce e un lucru firesc pentru orice virus. La fel ca fiecare infecție respiratorie, acesta se răspândește rapid prin salivă”, explică specialista. Cu toate acestea, ea susține că atâta timp cât COVID-19 nu este studiat până la capăt, singura formă de protejare împotriva acestui virus respirator este spălarea și dezinfectarea mâinilor după ce atingem lucruri sau suprafețe din afara locuinței. „Pentru că virusul este distribuit prin salivă, acesta este destul de greu, ceea ce nu-i permite să plutească în aer, ci îl așază pe suprafețe. De aceea, în transportul public trebuie să fie cât mai des dezinfectate suprafețele pe care oamenii le ating”, remarcă specialista. 

Purtătorii

În același timp, experții din întreaga lume confirmă faptul că tulpina britanică se răspândește mai repede și afectează mai mult copiii sub 10 ani. Și pentru a-i proteja pe cei mici, se recomandă ca activitățile școlare sau activități în comun ale copiilor să fie supravegheate cu maximă atenție. 

Specialiștii Oficiului pentru Statistici Naționale din Marea Britanie susțin că persoanele care s-au infectat cu tulpina britanică au dezvoltat simptome diferite, acestea manifestând tuse seacă și febră, însă nu și-au pierdut mirosul și gustul. De cele mai multe ori, spune ei, copiii infectați cu COVID-19 sunt asimptomatici sau au simptome mai blânde, cum ar fi febră slabă, oboseală și tuse. Unii copii au avut complicații severe, dar acest lucru a fost mai puțin frecvent. Afectați mai mult sunt copiii care au și alte probleme de sănătate și imunitatea lor naturală nu reușește să-i protejeze. 

De aceea, singura soluție este, spune Victoria Bucov, protecția individuală. „Aceasta trebuie să fie respectată atât de adulți, cât și de copii”, subliniază specialista. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.