Candidatul real al socialiștilor pentru funcția de judecător la CCM este altul. Vasile Bolea vrea doar să distragă atenția

by D M
Distribuiti mai departe...

Deputatul Vasile Bolea, despre care s-a anunțat că ar fi candidatul dorit de PSRM în calitate de judecător la Curtea Constituțională (CCM), nu este nici pe departe un candidat real, susțin sursele Deschide.MD din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Bolea și-a depus actele doar pentru a distrage atenția opiniei publice și de a acoperi mediatic scenariul pus la cale de socialiști și nu doar. Această ipoteză pare foarte logică, deoarece Bolea, fiind persoană care a formulat sesizarea la CCM privind lipsa circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului, nici nu ar putea participa la ședința din 15 aprilie.

Candidatul dorit de PSRM pentru funcția de judecător al CCM este Lilia Mărgineanu – lector la ULIM, aparent neafliată politic, colegă cu judecătorul Înaltei Curți, Serghei Țurcan. Sursele noastre ne-au comunicat că în operațiunea de propulsare a Lilei Mărgineanu la CCM este implicat, alături de socialiști, și fostul președinte al CSJ și CCM de pe timpul lui Plahotniuc, Mihai Poalelungi. Acesta încearcă să convingă mai mulți membri ai CSM care-i sunt apropiați încă de pe timpurile în care acesta controla total sistemul de justiție s-o susțină pe Mărgineanu.

Pe de altă parte, și socialiștii insistă pe lângă membrii CSM desemnați de aceștia la începutul anului 2020 s-o susțină pe Mărgineanu.

Din câte se pare, în joc a intrat și Veaceslav Platon, care l-a convins pe Alexandru Stoianoglo de asemenea în favoarea lui Mărgineanu.

Nu se știe deocamdată dacă scenariul le va reuși până la ședința Curții Constituționale la care urmează să se examineze sesizarea președintei Maia Sandu referitor la dizolvarea Parlamentului. Și asta deoarece o parte din membrii CSM nu vor să fie atrași în jocuri politice de culise chiar atât de evidente. În privința CSM și așa există dubii cu privire la afiliarea de PSRM, iar o asemenea operațiune doar ar amplifica aceste informații.

Aceleași surse menționează că, de fapt, asistăm la o înțelegere dintre Dodon, Plahotniuc și Platon care și-au unit forțele împotriva Maiei Sandu nu doar în Parlament, ci și în sistemul de justiție constituțională.

Amintim că Înalta Curte urmează să examineze joi, 15 aprilie, sesizarea depusă de președintele R.Moldova, Maia Sandu, privind constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului după ce deputații nu au reușit să învestească, de două ori, Guvernul.

Socialiștii și Partidul „ȘOR” insistă că au un candidat de rezervă, ex-deputatul PSRM și actualul ambasador al R.Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, și se opun dizolvării forului suprem. Mai mulți experți sunt de părere că această poziție este dictată de faptul că cele două formațiuni s-au prăbușit în sondaje în ultima perioadă, iar PAS ar putea obține în cadrul alegerilor anticipate majoritatea voturilor.

Între timp, ministrul demisionar al Justiției, Fadei Nagacevschi, care este membru CSM din oficiu, a solicitat organizarea și desfășurarea de urgență a concursului privind suplinirea funcției vacante de judecător la Curtea Constituțională, funcție rămasă vacantă ca urmare a decesului lui Eduard Ababei, numit în anul 2019 din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit lui Nagacevschi, noul judecător la CCM ar urma să fie ales până la data de 14 aprilie.

Detalii: DOC // Socialiștii se grăbesc. Cer CSM să numească judecător la Curtea Constituțională până la verdictul privind dizolvarea Parlamentului


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.