fbpx

Ministrul rus de Externe cere țărilor să nu mai vândă arme Ucrainei

Moscova a transmis luni un avertisment, cerând să nu se mai furnizeze arme Kievului pe fondul escaladării conflictului din estul Ucrainei, informează DPA.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Chemăm toate ţările responsabile cu care comunicăm – şi Turcia este una dintre ele – recomandându-le insistent să analizeze situaţia şi declaraţiile belicoase constante ale regimului de la Kiev şi le avertizăm împotriva încurajării acestor aspiraţii militariste”, a declarat luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de TASS din Egipt, unde acesta efectuează o vizită de lucru.

Avertismentul şefului diplomaţiei ruse intervine pe fondul livrărilor de drone de luptă de către Turcia, pentru care Ucraina a semnat un contract în 2019. În jur de şase au fost deja livrate, conform mass-media.

Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, în decembrie trecut au fost încheiate alte contracte pentru livrarea de drone de luptă, inclusiv muniţii, precum şi privind construcţia unor nave de patrulare.

În declaraţia sa, Lavrov a criticat desfăşurarea unor nave de război în Marea Neagră, spunând că rămâne fără răspuns întrebarea ce vor SUA la mii de kilometri distanţă de teritoriul propriu. Potrivit Turciei, SUA au notificat Ankara privind trecerea a două nave de război prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele în Marea Neagră, unde se vor afla până la 4 mai.

Pe fondul conflictului din estul Ucrainei care durează de şapte ani, informaţiile despre mobilizări de trupe şi echipamente ruseşti la frontiera ruso-ucraineană au suscitat recent îngrijorarea comunităţii internaţionale.

Zone din regiunile Lugansk şi Doneţk de-a lungul frontierei ruse se află sub controlul rebelilor separatişti proruşi din 2014, anul declanşării conflictului din Donbas. De atunci, războiul s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, conform estimărilor ONU. De la începutul acestui an, au fost raportate 50 de decese în pofida regimului de încetare a focului.

Armata ucraineană a comunicat luni că un alt soldat al său a fost ucis în confruntările cu rebelii separatişti, scrie Agerpres.

Uniunea Europeană a declarat că urmăreşte cu mare îngrijorare mişcările trupelor ruse în apropierea frontierei ucrainene şi în peninsula Crimeea.

UE a invitat autorităţile ruse să se abţină de la orice paşi care ar duce duce la noi tensiuni, a declarat un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

O nouă tensionare a conflictului ar fi inacceptabilă din punctul de vedere al UE, potrivit aceluiaşi purtător de cuvânt, care a îndemnat Rusia să-şi intensifice eforturile pentru punerea în aplicare a planului de pace din 2015. În acelaşi timp, UE a salutat eforturile depuse de Ucraina şi de preşedintele său, Volodimir Zelenski, potrivit DPA.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button