‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViorel Gavriluța: Căpșunele autohtone vor apărea pe piață mult mai târziu, din cauza vremii

Viorel Gavriluța: Căpșunele autohtone vor apărea pe piață mult mai târziu, din cauza vremii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În anul curent, căpșunele autohtone vor apărea pe piață cu o întârziere de aproximativ o lună. Cel puțin asta spun producătorii de la noi, menționând că din cauza temperaturilor scăzute cultura se dezvoltă cu mult mai greu.

Viorel Gavriluța din satul Copanca, raionul Căușeni a menționat pentru Agrobiznes că, în anul curent are plantate circa 4 ha de căpșune în câmp deschis și 20 de ari în sere, cu soiul Marmolada. 

„Avem un an plin de surprize. În primul rând, din cauza temperaturilor destul de joase, care se mențin în mare parte pe parcursul nopții, înregistrăm întârziere la dezvoltarea căpșunelor. Dacă în anii anteriori, de la mijlocul lunii februarie începeam să închidem serele, în anul curent abia la sfârșitul lunii februarie. Nopțile sunt destul de reci, iar ziua este cald, ceea ce reprezintă un stres foarte mare pentru căpșun. Totodată, din această cauză am suportat cheltuieli mai mari, pentru că am fost nevoiți să încălzim suplimentar serele, respectiv credem că și prețul va fi diferit”. 

Producătorul spune că, temperaturile scăzute, dar și umiditatea mare favorizează dezvoltarea putregaiului cenușiu.

„Și căpșunele din câmp deschis se dezvoltă cu întârziere, respectiv, cred că primele căpșune vor fi peste aproximativ o lună. De obicei, la data de 20 aprilie deja aveam primele căpșune. În anul trecut, deoarece am avut o iarnă călduroasă și secetoasă, am ieșit pe piață la data de 10 aprilie. Anul acesta nu știm ce să așteptăm, mai ales că sunt prognozate ploi pentru următoarea perioadă”.

Prețul de comercializare va depinde mult de cum va începe sezonul, care va fi cererea pe piață, dar și situația pandemică, a mai spus Viorel.

„Nu cred că producătorii ar putea să intervină sau să schimbe ceva, totul depinde de condițiile meteo. Cu toate acestea, sperăm să avem recolte bune”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›