image
Sursa foto: GettyImages

Tulpina sud-africană ar putea reduce eficiența vaccinului Pfizer // Studiu

Vaccinul anti-COVID produs de Pfizer și BioNTech se poate dovedi mai puțin eficient împotriva mutației sud-africane a coronavirusului SARS-CoV2, arată un studiu făcut de oamenii de știință din Israel.

Aceștia au comparat 400 de persoane testate pozitiv după vaccinare cu acelaşi număr de pacienţi care aveau boala, dar erau neimunizați. Varianta sud-africană a fost descoperită la 1% din toţi bolnavii, însă printre pacienţii care au făcut ambele doze de vaccin rata infectării a fost de opt ori mai mare decât a celor nevaccinați.

De aici și concluzia că varianta sud-africană poate anula, într-o oarecare măsură, protecţia oferită de vaccinul Pfizer.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Tel Aviv și cel mai mare furnizor de asistență medicală din Israel, Clalit.

Studiul sugerează că vaccinul este mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu coronavirusul original și varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie, care a ajuns responsabilă pentru aproape toate cazurile de COVID-19 din Israel, au spus cercetătorii, relatează Reuters, citată de Mediafax.

„Am constatat o rată disproporționat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul nevaccinat. Acest lucru înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, într-o oarecare măsură, să treacă de protecția vaccinului”, a declarat Adi Stern de la Universitatea Tel Aviv.

Cercetătorii subliniază, însă, că studiul a fost făcut pe un număr relativ redus de persoane, pentru că în Israel sunt destul de puține infectări cu tulpina respectivă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: