Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   Câți pacienți diagnosticați cu COVID-19…

Câți pacienți diagnosticați cu COVID-19 au beneficiat de medicamente compensate de la începutul anului

În primele două luni din 2021, ianuarie – februarie, farmaciile contractate de CNAM, au  eliberat medicamente compensate în baza a 26 451 rețete compensate pentru pacienții cu diagnoza Covid-19, dintre care  5 577 de rețete au fost pentru preparatelele indicate conform schemei de  tratament a coronavirusului de tip nou, potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) .

În total 9 155 de persoane cu diagnoza confirmată de COVID-19 au beneficiat de preparate compensate, dintre care 3 133 de persoane au primit medicamente indicate în tratamentul COVID-19 conform schemei de tratament. Ceilalți 6 022 de pacienți diagnosticati cu COVID-19 au primit medicamente compensate pentru tratarea altor afectiuni, inclusiv tratamentul complicațiilor COVID-19 și sechelelor post COVID-19.

Suma cheltuielilor din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru medicamente compensate oferite persoanelor cu diagnoza COVID-19, în perioada menționată mai sus, este de circa 3,2 milioane de lei, dintre care 497 de mii de lei sunt banii pentru preparatele incluse în schema de tratament COVID-19.

CNAM: „Îndemnăm cetățenii diagnosticați cu COVID-19 să solicite de la medicul de familie prescrierea medicamentelor compensate”

Reprezentanții CNAM susțin că  numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 cărora le sunt prescrise medicamente compensate este mic, deși în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală sunt suficiente mijloace destinate acestor preparate. În cazul infecției cu coronavirus de tip nou, de medicamente compensate pentru tratament în condiții de ambulator beneficiază gratuit atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate. Astfel, instituția îndeamnă cetățenii să solicite de la medicul de familie prescrierea medicamentelor compensate conform indicațiilor medicale.  

Care sunt medicamentele compensate de care puteți beneficia pentru tratamentul COVID-19 la domiciliu