Principală  —  Ştiri   —   Reacția UE după perchezițiile, detenția…

Reacția UE după perchezițiile, detenția și interogarea redactorului-șef al unei publicații de investigații din Rusia

Foto: legal.report, imagine-simbol

Uniunea Europeană se declară îngrijorată de perchezițiile, detenția și interogatorea redactorului șef al sursei media independente de anchetă „iStories”, Roman Anin. Jurnalistul a lucrat anterior la numeroase investigații privind criminalitatea organizată și corupția din Rusia.

„Este de datoria mass-media să scrie asupra problemelor de interes public. Autoritățile ar trebui să se asigure că jurnaliștii pot să își desfășoare activitatea legitim și nu să-i împiedice sau să-i intimideze.

În ultimii ani, am văzut că situația libertății presei în Federația Rusă se înrăutățește, iar spațiul pentru jurnalism independent și societate civilă se micșorează.

Solicităm autorităților ruse să își respecte obligațiile internaționale și interne. Libertatea presei trebuie respectată. UE va continua să urmărească îndeaproape problema”, se spune într-un mesaj al Serviciului de Acțiune Externă al UE.

Ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB) au efectuat percheziții vineri, 9 aprilie, la domiciliul redactorului-șef al publicației de investigații din Rusia IStories”, Roman Anin, scrie presa locală. Perchezițiile au avut loc în cadrul unei anchete privind încălcarea vieții private comise de o persoană, utilizând poziția sa oficială. După percheziții, Anin și avocații lui au mers la Comitetul de anchetă.

Pe 9 aprilie, jurnaliștii de la IStories” au publicat un articol despre ofițerii FSIN din regiunea Vladimir, care continuă să avanseze în serviciul lor, în ciuda faptului că au fost acuzați de tortură și crimă. Anterior, publicația a scris și despre cum membrii familiei președintelui rus Vladimir Putin au câștigat sute de milioane de dolari din aer” și au cheltuit o avere pentru o viață luxoasă în străinătate.