(foto) Prințul Philip și Regele Mihai, veri și prieteni din copilărie

Principele Philip şi Regele Mihai I au fost veri şi s-au născut în acelaşi an, 1921. Când erau copii, au petrecut împreună, rămânând memorabile fotografiile cu cei doi la vârsta de şapte ani, pe o plajă din Mamaia. Au păstrat legătura de prietenie întreaga viaţă, iar legăturile dintre cele două Case Regale s-au sudat şi mai mult. Ducele de Edinburg a botezat-o pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi i-a purtat de grijă în şcoală, la liceu şi la facultate, scrie historia.ro

Foto: historia.ro

„Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburg.

Consortul Suveranei britanice a încetat din viață în această dimineață la Castelul Windsor.

Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături de Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române.

După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta, Ducele de Edinburg a fost o figură părintească.

Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație.

Secretariatul Regal va reveni cu detalii”, scrie pe Familia Regală a României pe pagina de socializare.

Mărturii ale prieteniei dintre cei doi veri pot fi găsite și în arhivele naționale care păstrează fotografii ale unei vacanțe petrecute de cei doi, la vârsta de şapte ani, pe o plajă din Mamaia.


Un alt moment important din viața Regelui Mihai este legat de prințul Philip: căsătoria sa cu Ana, pe care a întâlnit-o prima oară în 1947, la nunta regală dintre Philip și Elizabeth, cea care avea să devină ulterior regina Regatului Unit al Marii Britanii.

Historia amintește că episodul a fost relatat chiar de către fostul suveran într-unul din interviurile sale. În anii războiului obișnuia să primească la palat filme documentare despre acțiunile de pe front. Urmărind un reportaj filmat în Maroc, a observat-o în imagini pe principesa de Bourbon-Parma. L-a rugat pe operator să decupeze fotogramele în care apărea și să le transforme în fotografii. Încă de atunci, așadar, tânăra Ana i-a atras atenția regelui României, iar prima lor întâlnire față în față n-a făcut altceva decât să confirme că cei doi sunt făcuți unul pentru celălalt. Până atunci însă, aveau să mai treacă doi ani.


La rândul ei, Ana auzise deja, din discuțiile de familie, de Mihai al României, căci Margareta a Danemarcei era verișoară și prietenă bună a reginei mamă Elena. Întâlnirea dintre cei doi tineri a fost, de altfel, premeditată. În noiembrie 1947, Ana și-a însoțit părinții la Londra, acolo unde erau invitați la căsătoria principesei Elisabeta, actuala regină a Marii Britanii.

Regele Mihai, născut pe 25 octombrie 1921 (cu câteva luni mai mic decât prințul Philip), s-a stins din viață la 5 decembrie 2017, în Elveția, însă a avut parte de funeralii naționale și a fost înmormântat la Curtea de Argeș, alături de înaintașii săi.

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, s-a stins din viață ieri dimineață la Castelul Windsor.


Pub