(video) „Permitem copilului să achite produsele la magazin și să ia restul.” Cum îl învățăm să-și câștige primii bani

170907219_2993350620900745_2728109963722527042_n

„Educația financiară trebuie să înceapă cât mai curând posibil”, spune psihologa Cezara Dilevschi. Aceasta poate începe la vârsta de patru-cinci ani și poate să implice de la început cunoașterea generală despre bani, cum au apărut și ce valoare au. În noua ediție a proiectului „Preț în privat” de la primii bani de buzunar și până la prima pensie, discutăm despre cum începem să vorbim cu copiii noștri despre bani și prin ce metode ei își pot agonisi primii bani.

Pentru a face lumină în acest sens, am invitat-o pe psihologa Cezara Dilevschi, care ne-a explicat cum să comunicăm eficient cu copiii noștri la vârsta de patru-cinci ani, atunci când este recomandat să vorbim cu ei despre educația financiară.

Specialista spune că este necesar să le explicăm copiilor „că banii au valoare, dar nu sunt nici buni, nici răi și nu mai puțin important este că banii îi obținem mereu în urma unui schimb”. „Cu cât serviciul tău este mai valoros, cu atât mai mulți bani poți primi.”

În același sens, psihologa atenționează părinții că nu este bine să remunerăm copilul pentru note și pentru treburile casnice. Potrivit ei, „acestea sunt obligațiunile lui și pentru asta nu achităm”.

Câteva metode de a-l încuraja să strângă primii bani este să-i stimulăm interesul față de lectură, pentru fiecare carte citită să fie remunerat. Cezara Dilevschi precizează că părinții trebuie să remunereze efortul copilului de a face ceva, și nu rezultatul. O altă metodă este să-i permitem copilului să achite produsele la magazin, iar restul să-l ia el. Tot aici, psihologa sugerează părinților să nu le ofere copilului cardul bancar, pentru că acesta „are o valoare abstractă”.

Mai multe opinii valoroase le puteți afla din videoclipul de mai jos.

Dacă tot vorbim despre primii bani câștigați în copilărie, atunci vă invităm să aflați cum reporterii echipei #diez au câștigat primii lor bani. 

De ce „Preț în privat”?

Trăim într-o societate în care discuția despre bani este tabuizată. Nu vorbim despre salarii, pe ce cheltuim banii, nu facem achiziții serioase în ziua de luni, pentru că vom fi cheltuitori toată săptămâna, nu avem cultura economiei și a planificării bugetului personal pe cel puțin o săptămână înainte. Ținem în taină operațiunile efectuate sau nu le discutăm cu alții de teama că vom fi deocheați. Educația financiară este un element important în cultivarea unui comportament rațional și conștient atunci când ne propunem să cheltuim leii noștri binemeritați. „Preț în privat” vine să aducă lumină în portofelele voastre și o relație sănătoasă cu propriii bani. Haideți să ieșim din privat și să vorbim deschis despre cum să gestionăm eficient banii noștri și despre cum să-i ajutăm pe alții să devină independenți financiar.

Echipa #diez lansează un proiect de educație financiară în care își propune să vină cu informații de calitate direct de la experți în domeniu: psihologi, economiști, juriști, profesori, dar și vom relata experiențe reale ale oamenilor de rând despre cum au reușit să-și dezvolte un întreg sistem de gestionare eficientă a banilor. Vom aborda toate vârstele și vom găsi soluții pentru a preveni problemele financiare cu care se pot confrunta elevii, studenții, familiile cu sau fără copii, celibatarii sau pensionarii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente