fbpx

doc | După Greceanîi, și ministrul Justiției se adresează la CC: Solicită interpelarea Comisiei de la Veneția pentru sesizarea președintei

După Zinaida Greceanîi, și Fadei Nagacevchi s-a adresat vineri, 9 aprilie, Curții Constituționale (CC) un demers prin care solicită interpelarea avizului Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (n. r. – Comisia de la Veneția) privind sesizarea Maiei Sandu cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Conștientizând riscul expunerii politice a Curții Constituționale la examinarea adresării Președintelui Republicii Moldova privind constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului, în vederea asigurării unui consens politic larg asupra cazului, neadmiterii afectării autorității și funcționalității Curții și agravării conflictului instituțional dintre Președintele Republicii Moldova și Parlament, Vă invit respectuos să interpelați opinia Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) la subiect”, se arată în adresarea ministrului Justiției.

Foto: Fadei Nagacevschi/FB

Care e contextul?

Amintim că Curtea Constituțională (CC) va examina la 15 aprilie, cu începere de la ora 10:00, sesizarea președintei Maia Sandu de a constata circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului.

ZUGO precizează că un deznodământ pozitiv al sesizării Maiei Sandu ar deschide calea președintei spre semnarea unui decret de dizolvare a Legislativului. Președinta a anunțat recent că va semnat acest decret imediat în situația în care magistrații constituționali vor da curs sesizării sale.

Amintim că șefa statului a solicitat Înaltei Curți să constate circumstanțele dizolvării Legislativului, după ce deputații au respins două candidaturi desemnare de ea la funcția de prim-ministru.

În același timp, socialiștii au depus o altă sesizare la CC, prin care cer Curții să constate imposibilitatea dizolvării Parlamentului.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button